Nejen lidé si zaslouží klidné stáří, na farmě Rolinka v Křižanech ho dopřávají koním

Koně, kteří kvůli věku už nemohou podávat výkony, nebo ke kterým se jejich majitelé chovají krutě. Takoví jsou obyvatelé koňského domova důchodců Rolinka v Křižanech. S mikrofonem tam vyrazila naše reportérka.

„Převážně k nám chodí koně, které už majitelé nechtějí. Třeba ze zdravotních důvodů, že už se na zvířatech nedá jezdit. Přijímáme i zvířata odebraná krajskou veterinární správou,“ vysvětlila chovatelka Zuzana Poláková.

V Rolince žije v současnosti 14 koní. Některá zvířata byla týraná, mnoho jich už nemá zuby, jeden z koní je po mrtvici. Nejstarší zvíře je 39letá samice poníka. Podle Zuzany Polákové už ale měli i 42leté koně. Kolik lidí se v Rolince o přestárlé koně stará?

„Najímáme si služby, co se týče závozu krmení do ohrad, protože když má balík sena 800 kilo, to bychom tam samy opravdu nedostaly. Dělám to já, pomáhá mi dcera a moje mamka. A po finanční stránce; děláme svoji práci, abychom tady tu naši zvířecí charitu ufinancovali. Plus máme transparentní účet, ale 95 % všeho na zvířata hradíme z vlastních zdrojů,“ přiblížila Poláková. Přesto vítají každou pomoc.

„Každá koruna je pro nás pomoc, ať je to příspěvek na kováře, veterináře... Tím, že to jsou stará zvířata, spotřebují hodně kloubních výživ a krmení. Spoustu koní máme bezzubých, takže dostávají kašičky. To samozřejmě stojí spoustu peněz, i kupovat granulované krmení nebo seno,“ dodala chovatelka.

Kromě toho by chtěli také obnovit sbírku na speciální traktor, který by jim v koňském domově důchodců usnadnil tu nejtěžší práci.

Poslechněte si reportáž z farmy pro koně „v důchodu“.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související