Nezavíráme oči před environmentální hrozbou. MeetFactory otevírá s Vltavou letní kino

7. červen 2019

Ve spolupráci s Českým rozhlasem Vltava se letní kino v MeetFactory naladí na vlnu diskusí o environmentálním stavu světa. Při pohledu na postupující vývoj ekologických výstrah nabízí vybrané filmy prostor k zamyšlení nad změnami v přírodě a možnostmi jedince nastolený kurz usměrnit k lepšímu. Na zeď smíchovské továrny, bok po boku tratě a cesty, se počínaje první červnovou středou do konce září každý týden krátce po setmění promítá. Vstupné je i v létě 2019 volné.

Nadcházející projekce:

18. 7. První člověk / First Man (2018)
24. 7. Až na Severní pól / Tout en haut du monde (2015)
31. 7. Žena na válečné stezce / Kona fer í stríð (2018)

Program na srpen a září zveřejníme nejpozději na konci června.

Minulé projekce:

5. 6. Vyšší moc / Force Majeure (2014)
12. 6. Hora / Mountain (2017)
19. 6. Hluboko / The Deep (2012)
26. 6. Píseň moře / Song of the Sea (2014)

3. 7. Ztracené město Z / The Lost City of Z (2016)
10. 7. Láska z Khon Kaen / Rak ti Khon Kaen (2015)

Téma živlů a vztahu člověka a přírody reflektují jak hrané filmy včetně výpravných podívaných do džungle, oceánu, vysokých hor i vesmíru, tak dokumentární a animované filmy. „Výběr poukazuje na stav naší planety a na komplikovaný vztah člověka k ní. Postavy z uváděných filmů přírodu naší planety objevují, obdivují, jsou jí utváření, využívají ji, bojují s ní, bojí se jí a také ji devastují,” říká k dramaturgii Pavel Sladký, redaktor Českého rozhlasu Vltava. Ta připravovala s Matějem Samcem, dramaturgem Divadla MeetFactory. Při vší různorodosti filmů vybraných z posledního desetiletí, představující postupně Vyšší moc (2014), Hora (2017), Hluboko (2012) či Píseň moře (2014), se takto naskýtá možnost je vidět jednotlivě jako sladkobolný zážitek, ale i ve společném kontextu.

02096932.jpeg

Jak může být něco strašného krásné? Letní kino v MeetFactory se dotýká těžce uchopitelného, nepříznivého vývoje přírody, u něhož zůstává odér pocitu lidské viny. Uvádí jej satelitní fotografie pořízená NASA roku 2010, enigmatický obraz havárie plošiny Deepwater Horizon. K ekologické krizi se zároveň výběr filmů nevyjadřuje výhradně melancholicky, (2014) je ironický, Láska z Khon Kaen (2015) duchovní a První člověk (2018) dobrodružný.

„Vltava se věnuje kultuře do hloubky, podněcuje diskuzi o věcech, nabízí možnosti analytického přemýšlení o ní,” uvádí Matěj Samec ke spolupráci s Vltavou. Také proto před vybranými projekcemi proběhnou dramaturgické úvody, které osvětlí dané filmy.

Ryan Gosling jako Neil Armstrong ve filmu První člověk

Na předchozí ročníky navazuje kino výběrem umělecky ceněných filmů, které současně nejsou ryze klubové, artové, a smíchovská továrna se tímto způsobem otevírá široké veřejnosti. S dramaturgií místního divadla rezonuje důrazem na environmentální téma, vlastní uváděným inscenacím jako Aluminiové královně.

Projekce jsou plánovány s týdenním odstupem každou středu. Začíná se v ohledu k počasí a vždy po setmění, což v případě červnových projekcí znamená půl desátou večerní. V ohledu k postupujícímu létu a proměňující se době západu Slunce se časy každý měsíc mírně posouvají. Aktuální přehled a informace nabízí stránky a sociální sítě MeetFactory.

Událost na Facebooku
Více informací o programu naleznete zde.

autoři: MeetFactory , ČRo Vltava
Spustit audio