Nová výstava v ústeckém Hraničáři Good job! řeší postavení a ocenění práce umělců

16. březen 2024

Téma nové výstavy ve veřejném sále Hraničář v Ústí nad Labem napovídá už její název Good job!. Interaktivní instalace, malby, kresby, videa i zvukové nahrávky nahlížejí na práci z různých úhlů pohledu. Jedním z nich je ocenění a postavení práce umělců ve společnosti.

Výstava Good job! v ústeckém Hraničáři

„Jde o to, že pokud máte pocit, že jste se podíleli a nějaké kulturní aktivitě a pokud jste nějakým způsobem v mínusu, tak můžete vyplnit tady tu žádost a my na konci vám vyplatíme tu poměrnou částku,“ poukazují Andreas Gajdošík a Jonáš Svoboda svým Krizovým fondem zároveň na grantový systém, kdy umělci často dostanou menší dotaci, než o jakou žádali. Označují to za danajský dar.

Výstava Good job! v ústeckém Hraničáři

Výstava se ale netočí jen kolem oceňování umělců. Ukazuje i další aspekty práce. Kurátorka Petra Widžová to ilustrovala na malbách Marie Drozd Smutné: „Odráží tlak společnosti na výkon, zároveň je to téma, které otevírá i takový náš neustálý tlak na to, abychom vlastně pracovali a relaxovali a často ani v té relaxaci nedokážeme být uvolnění, protože stále myslíme na to, že je to další úkon, který musíme vykonávat.“

Výstava Good job! potrvá v Hraničáři do 28. června.

Spustit audio