Příchod Cyrila a Metoděje byl i politický akt. Přispěl ke konsolidaci Velkomoravské říše, říká historička

2. červenec 2023

Dva velké důrazy dominují českému létu. Státní svátek 5. července, který připomíná příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na naše území, a 6. červenec, kdy za svou pravdu položil život kazatel mistr Jan Hus. Tyto historické postavy s velkým duchovním přesahem znají všichni od školních lavic. Měli v sobě moudrost, která je víc než vzdělanost, velkou lásku a otevřenou náruč, popisuje biskup Juraj Jordán Doval.

Svatí Cyril a Metoděj jsou vnímáni hned v několika polohách, jako apoštolové Slovanů, slovanští věrozvěsti, misionáři, kněží, mniši.

Čtěte také

„Pro mě je tím prvním akcentem křesťanská misie, která se uskutečnila na Velké Moravě a probíhala už dříve, ale byla značně komplikovaná, protože těch misijních center bylo hned několik,“ nastiňuje vedoucí Oddělení dějin středověku v Historickém ústavu AV ČR Eva Doležalová.

„A pro mě jako pro historičku je to ještě zajímavější o to, že se jednalo také o politický akt, který přispěl ke konsolidaci Velkomoravské říše, tedy toho nejstaršího státního útvaru na našem území,“ říká s jistou nadsázkou Doležalová.

Křesťanství jako jednotící prvek tak prý posloužilo velkomoravským vládcům a později také přemyslovským knížatům k tomu, aby byli schopni spojit lid ve jménu jedné myšlenky. „A právě křesťanský lid se pod vládou jednoho knížete stmelil a vytvořil to, čemu my budeme velmi záhy říkat stát.“

Čtěte také

Pro biskupa Juraje Jordána Dovalu vystupuje v souvislosti s nimi v rámci křesťanské tradice do popředí akcent nositelů moudrosti. „Pro mě je boží moudrost něco víc než vzdělanost, soubor morálních předpisů. Má to ještě vnitřní přesah jakéhosi posunu duchovní revoluce, že moudrý člověk není jen vzdělaný a chytrý, ale on je primárně laskavý, dokáže druhým naslouchat, vnímat srdcem.“

„A myslím, že oni tohle dokázali. Přišli s obrovskou láskou, otevřenou náručí, a i proto se ta jejich misie u Slovanů setkala s hlubokým přijetím,“ dodává Dovala.

Skončil život Jana Husa na hranici opravdu jenom proto, že tzv. tepal nepořádky v církvi? Poslechněte si celou debatu Vertikály. Moderuje Eva Hůlková.

První část Vertikály si všimne, že papežův mírový vyslanec Matteo Zuppi se v Rusku setkal s patriarchou ruské pravoslavné církve Kirillem. Policie provedla razii v objektech kolínského arcibiskupství. Na Šluknovsku se příští sobotu koná festival asijské hudby a kultury Eastern Tunes. A prozradíme, co nabízí nový hebrejský diář. Moderuje Naděžda Hávová.

autoři: Eva Hůlková , knem
Spustit audio