Přispíváte nějak na alternativní kulturu?

11. červen 2014
Radiofórum

Na vlně českého a světového experimentu pluje Divadlo Archa. Už 20 let. Patří do první ligy evropské i světové divadelní, hudební a jiné avantgardy a alternativy.

Známý prostor v pražské ulici Na Poříčí proslul uváděním experimentálních projektů všeho druhu. Dnes je v metropoli jediným místem, kde lze uvádět některé náročné scénické útvary.

V budově někdejšího Divadla E. F. Buriana byla Archa otevřena přesně 5. června 1994. Jako jeden z prvních umělců tam zatančil i slavný Min Tanaka.

Japonský tanečník se v rámci oslav 20. výročí divadla vratil do Prahy a ve čtvrtek 12. června zatančil na Rohanském ostrově, v Arše pak 14. a 15. června.

Mohli bychom obecně konstatovat, že alternativa se chápe jako zaujetí opozičního postoje vůči většině. Díky tomu přichází s něčím novým.

Platí to ještě? Nebo se masová kultura naučila pacifikovat alternativy tím, že je ihned zapojí do svých výrobních řetězců?

Co dnes chápeme pod pojmem alternativní kultura? Změnila se její definice po roce 1989? A má alternativní kultura vůbec šanci na (pře)žití?

Hostem Zuzany Rejchové byl ředitel Divadla Archa Ondřej Hrab.

autor: Susana
Spustit audio