Putinův „novoroční dárek“. Při úterním raketovém útoku Rusko ukázalo, že stále má obrovský smrtící arzenál, říká zpravodaj Dorazín

3. leden 2024

Nejméně pět mrtvých a přes 130 zraněných – to je tragický výsledek úterního masivního ruského raketového a dronového útoku na dvě největší ukrajinská města, na Kyjev a Charkov. Záchranáři ale ještě pořád prohledávají sutiny mnoha domů zasažených střelami. „Podle slov prezidenta Volodymyra Zelenského to bylo více než 100 raket a dronů,“ uvádí stálý zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Martin Dorazín.

Mnozí zranění jsou v těžkém stavu a záchranáři stále neprohledali všechny poškozené civilní objekty, protože jich je podle údajů ukrajinské vlády na 250.

Čtěte také

„Prezident Zelenskyj řekl, že šlo o celý rejstřík raket, které má Rusko k dispozici, od raket Ch s plochou dráhou letu po rakety Ch typu Kinžal – ty mohou vyvinout i nadzvukovou rychlost,“ popisuje Dorazín. Dále šlo prý o rakety S-300 či kamikadze drony typu Shahed.

Rusové tvrdí, že rakety Kinžal jsou hypersonické zbraně. V takovém případě by musely dosahovat rychlosti nad 6000 km za hodinu. Podle expertů ale budou v koncové fázi zřejmě pomalejší, protože je dokázaly sestřelit protiraketové systémy Patriot. 

Zelenskyj ve svém večerním poselství pak připomněl, že žádná země ještě nikdy nečelila kombinovanému útoku raket s plochou dráhou letu, raket balistických a dronů najednou. „Ukrajina je tedy v nesmírně těžké situaci, kterou ještě žádná země při použití moderních zbraní nezažila.“

Novoroční dárek

Moskva si k velkým raketovým útokům nevybrala přelom roku bezdůvodně. „Prezident Putin má nesmírně rád veškeré symboly a data, vždycky k nim v uvozovkách připravuje nějaké dárky. Toto byl novoroční dárek, takové upozornění, že Rusko má stále k dispozici obrovský smrtící arzenál,“ glosuje zpravodaj.

„Ale útok 29. prosince, který měl velmi tragickou bilanci, byl spíš ruskou reakcí na to, že Ukrajina jednak velmi silně poškodila velkou ruskou výsadkovou loď Novočerkassk na Krymu a také začala masivněji útočit na Bělgorod, sousední město v Ruské federaci.“

Jak na ruský útok reaguje ukrajinské vedení? Poslechněte si celý rozhovor s Martinem Dorazínem v audiozáznamu. Moderuje Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , knem
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.