Skončily tři roky trvající úpravy dělostřelecké pevnosti Dobrošov. Na návštěvníky čeká řada novinek

3. květen 2022 14:45

Pevnost Dobrošov nedaleko Náchoda se po úpravách za bezmála 100 milionů korun znovu otevírá veřejnosti. Rozsáhlý areál je momentálně ve zkušebním provozu, veřejnosti se úplně otevře v polovině května. A na návštěvníky čeká řada zajímavých novinek. 

Nejviditelnější novinkou je na Dobrošově nové návštěvnické centrum. Jeho součástí je třeba kinosál, ve kterém je momentálně k vidění dokumentární film s hranými vstupy přibližující atmosféru období mobilizace.

Čtěte také

Pro turisty ale bude asi nejatraktivnější jiná novinka, díky virtuální realitě si mohou vystřelit na nepřátelské tanky.

„Má ukazovat, jakým způsobem fungovala dělostřelecká tvrz,“ vysvětluje historik a zástupce ředitele Muzea Náchodska Jan Tůma.

Interaktivní hra je ideálně pro dva lidi. Jeden pomocí periskopu hlásí pozici nepřítele, druhý podle jeho pokynů nastavuje parametry střelby a následně vypálí.

Mezi další zajímavosti patří třeba i místnost, ve které si zájemci nasadí brýle a díky virtuální realitě prožijí průlet s netopýry. Těch v pevnosti zimuje několik stovek. I kvůli tomu, aby měli netopýři v zimě klid, trvaly opravy tři roky.

Čtěte také

Úpravami prošly také všechny tři nadzemní objekty i podzemní prostory tvrze Dobrošov. Třeba ve srubu N-S 75 Zelený je nově výtah, díky kterému se do podzemí dostanou také imobilní návštěvníci.

„Tím vchodem, kterým my přicházíme, by normálně vojáci nechodili, protože jdeme vlastně střílnou,“ vysvětluje vedoucí sbírkového oddělení Muzea Náchodska Mariana Poláková a současně pouští zvukové efekty, které život ve srubu dokreslují.

Čtěte také

Novinkou je také expozice v dalším ze srubů - Jeřáb. Ta se podle správce tvrze Martina Měřínského snaží přiblížit reálný život vojáků v roce 1938. „Na Jeřábu můžeme vidět kulomety, provizorní nábytek, zkrátka podmínky, ve kterých tady tenkrát vojáci skutečně byli.“

Pevnost Dobrošov na Náchodsku je teď ve zkušebním provozu, momentálně se do ní dostanou jen objednané školní skupiny. Pro všechny se otevře 17. května. Návštěvníci ale musí počítat s tím, že je příjezdová silnice ve směru od Náchoda uzavřená. Objízdná trasa vede přes Nový Hrádek.

Spustit audio

Související