Smetanova Litomyšl letos bude velkolepá, vstupenky jsou už v prodeji

6. březen 2024 13:26

Národní festival Smetanova Litomyšl bude letos velkolepý. Ponese se v duchu oslav 200. výročí narození Bedřicha Smetany. Od 8. června do 7. července nabídne pět desítek představení a koncertů v hlavním programu, svou délkou i rozsahem tak bude největší od svého vzniku v roce 1946. Vstupenky jsou od dneška v prodeji.

Úplně poprvé v Litomyšli uvedou pořadatelé všechny jeho opery v jednom ročníku. Vrcholem bude pak  Libuše, kterou nastudovala Česká filharmonie pod taktovkou dirigenta Jakuba Hrůši. Kromě Libuše, ve které se představí Kateřina Kněžíková v roli Libuše a Adam Plachetka v úloze Přemysla, zazní Dalibor v podání Jánáčkovy opery Národního divadla Brno. Brněnský soubor přiveze i Prodanou nevěstu.

Smetanovu operu Tajemství uvede soubor pražského Národního divadla, Hubičku Opera Národního divadla Bratislava. Tři zbývající autorovy opery, Dvě vdovy, Branibory v Čechách a Čertovu stěnu předvede ostravské Národní divadlo moravskoslezské. Exkluzivní program se připravoval celých 5 let.

Nejen opera

Na festivalu ale bude znít i jiná hudba než ta operní. Na programu je množství koncertů, a to nejenom v hlavním programu, ale i v doprovodném. Nachystaný je i program v Klášterních zahradách. V letošním roce se bude festival věnovat i dalším významným českým skladatelům. Uvede díla Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka či Georga Friedricha Händela.

Koncertem na přání vyhoví příznivcům také jiné než klasické hudby, zazní na něm skladby Jiřího Šlitra, Karla Kryla, Karla Gotta nebo Michaela Kocába. Program doprovodí dvě slavnostní mše.

Karel Kryl na festivalu Bratislavská lyra v roce 1969

Nepříznivou zprávou je, že narozeninový ročník nebude mít hlavní scénu na litomyšlském zámku, tam totiž pokračuje zásadní rekonstrukce. Jako náhradní prostor využijí proto pořadatelé opět místní multifunkční halu, která byla nominovaná na evropskou cenu za architekturu. Pořadatelé chtějí udělat vše pro to, aby se hlavní scéna v příštím roce vrátila na zámek. Vzniknout by tam měla dokonce nová koncertní síň podle návrhu Josefa Pleskota.

Vstupenky online

Předprodej vstupenek začal dnes v deset hodin. V prodeji je 34 tisíc vstupenek, což je rekordní počet. Lidé si veškeré lístky mohou koupit online na webových stránkách Smetanovy Litomyšle.  Osobně potom v informačních centrech v Litomyšli, Pardubicích, Hradci Králové, Svitavách, Poličce a Vysokém Mýtě.

Spustit audio

Související