Turnaj o stříbrnou hůl a John Rattray

9. duben 2024

Ve skotském Edinburghu v parku Leith Links stojí bronzová socha usměvavého chlapíka v rokokovém kabátci a pumpkách, s kulatou čepicí s bambulí na hlavě a golfovou holí v ruce.

Je to John Rattray. Vítěz prvního známého oficiálního golfového turnaje na světě – konal se 2. dubna 1744. Golf se ovšem ve Skotsku hrál mnohem dřív. Nejméně od 15. století. Podle některých teorií bylo kolébkou golfu Nizozemí, kde podobnou hru zvanou „colf“ hráli prý už ve 13. století. Jiní historici to odmítají a dokládají, že golf se vyvinul právě ve Skotsku.

Golfové hole namísto luků

Skotští šlechtici, bratři Macdonaldové, holdují golfu, 40. léta 18. století

Jeho název možná pochází z německého Kolbe, možná z latinského clava. Oboje znamená palice. Určitě se ale mýlí lidová teorie, která říká, že slovo „golf“ je vlastně jen zkratka sousloví „Gentlemen only, ladies forbidden“. Tedy: „Jen pánové, dámy zakázány“.

Jisté je, že to byli skotští hráči, kdo golf zformoval do dnešní podoby a že právě Skotsko je spojeno s řadou golfových prvenství. Ze Skotska pochází první dochovaná písemná zmínka o golfu. Jde o nařízení skotského parlamentu z roku 1457, kterým se Skotům zakazuje hraní golfu a místo něj se přikazuje trénink praktičtější lukostřelby. Zakázané ovoce chutná nejlépe, takže o nějakých čtyřicet let později golfu propadl i panovník Jakub IV. A golf se ve Skotsku místo zákazu dočkal podpory a šířil se i po celých britských ostrovech.

Královnino golfové netruchlení

Golf hrála i skotská královna Marie Stuartovna, která za to však sklízela kritiku především z řad z církve, neboť golf se tehdy nezdál být vhodnou kratochvílí pro ženy. Marie si to u duchovenstva zavařila zejména poté, co se ukázalo, že se věnovala golfu i v době, kdy měla truchlit za zemřelým manželem… Golf pak byl zas nějakou dobu zakázán. Mimochodem první ženský golfový turnaj se konal v roce 1810. Kde jinde než ve Skotsku.

Golfista a jeho caddy, 1790

V roce 1681 se v Edinburghu konal první mezistátní zápas, když skotský vévoda z Yorku a místní švec a vynikající golfista John Patterson hráli se dvěma anglickými šlechtici. Jde také o první hru, kde je doložen „caddy“, tedy nosič holí.

Turnaj o stříbrnou hůl

V roce 1735 byl ve Skotsku založen první golfový klub: Royal Burgess Golf Society, k roku 1743 je doložen první vývoz golfových holí ze Skotska do Ameriky a v březnu roku 1744 byla poprvé sepsána golfová pravidla. Vydal je klub The Gentlemen Golfers of Leith, který podle nich 2. dubna 1744 uspořádal už zmíněný turnaj. Pod pravidly je podepsán muž, který tento turnaj a trofej – stříbrnou hůl, vyhrál. Již zmíněný John Rattray. Zdatný golfista a také lukostřelec a chirurg. A zároveň přívrženec a lékař prince Charlese Edwarda Stuarta, který v roce 1745 stanul v čele jakobitského povstání, jehož cílem bylo instalovat na britský trůn Charlesova otce Jakuba Stuarta.

Povstání bylo potlačeno a jeho účastníci zatčeni, včetně golfového šampiona Johna Rattraye. Hrozila mu poprava, ale naštěstí se za něj postavil předseda nejvyššího soudu Duncan Forbes lord Culloden. Ten sice politicky stál na opačné straně než Rattray, byl ale jeho spoluhráčem v golfu. Jak jinak. Zařídil Rattrayovo propuštění a ten tak mohl ještě dvakrát vyhrát turnaj o stříbrnou golfovou hůl.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související