Ukrajinci víc než kdy jindy konečně chápou, že zabíjet může i korupce

24. září 2023

Na východě Ukrajiny pokračuje ukrajinský protiútok, zuří ale i přímo v Kyjevě. Hlavním nepřítelem je tady korupce. Britský deník The Guardian zkoumá, jestli se ukrajinským úřadům daří tohoto všudypřítomného strašáka konečně potlačovat. Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno odvolal Oleksije Reznikova z funkce ministra obrany – a ten není jediný.

Vede se také řada soudních sporů proti různým úředníkům jeho resortu. Jeden z nejznámějších ukrajinských oligarchů Ihor Kolomojskij byl zatčen pro podezření z podvodu a praní špinavých peněz a je ve vyšetřovací vazbě.

Zelenskyj dobře čte nálady veřejnosti, takže ví, že s korupcí musí zatočit.

V ukrajinských médiích se stále častěji objevují příběhy o návratu ke známým korupčním schématům a starému způsobu podnikání. Vláda se teď snaží obyvatelům i zahraničním partnerům země ukázat, že korupce v době války nebude tolerována.

Čtěte také

Víc než kdy jindy Ukrajinci chápou, že korupce může zabíjet, myslí si Darja Kalenjuková, výkonná ředitelka nevládní organizace Anti-Corruption Action Centre se sídlem v Kyjevě. Zelenskyj podle ní velice dobře čte nálady veřejnosti, a je mu proto jasné, že proti úplatkářství musí zakročit.

Miliony Ukrajinců shromáždily během ruské invaze peníze na finanční a logistickou podporu vojáků v první linii. Obrovské částky země dostala také ze zahraničí.

Část Ukrajinců se bojí, že veřejné korupční skandály ohrožují tok zahraničních dodávek. Mají strach, že západní vlády mohou začít uvažovat, jestli je rozumné posílat pomoc, když část taky může skončit v kapsách zkorumpovaných úředníků.

Korupční skandály jsou pozitivní

Ukrajinští bojovníci proti korupci říkají, že je třeba udělat v tomto ohledu ještě hodně práce. Naznačují, že nedávné skandály jsou spíše dobrým než špatným ukazatelem. Podle Kalenjukové je skutečnost, že korupční skandály vyplouvají na povrch, pozitivním znakem zdravé, demokratické společnosti.

Čtěte také

Od doby, co Ukrajina získala nezávislost, čelily obviněním z korupce všechny její vlády. Mocní oligarchové v zemi ovládali parlamentní bloky, provozovali televizní stanice a měli obrovský politický vliv. Po revoluci na Majdanu v roce 2014 aktivisté a někteří politici vyvinuli značné úsilí v boji proti korupci, ale mnoho starých schémat přetrvalo.

Sám Zelenskyj nastoupil do úřadu se slibem, že politiku zbaví oligarchů a že úplatkářství nebude tolerovat. Kritici mu ale vyčítali, že za svůj úspěch vděčí oligarchovi Kolomojskému – majiteli televizní stanice, která Zelenského vynesla na výsluní jako herce. Teď je ale tento oligarcha ve vězení a čeká na soud.

I další magnáti ztratili v nové válečné realitě vliv – v médiích i Parlamentu. Někteří možná zase najdou způsob, jak prosperovat a ani nemá nikdo jistotu, že je nenahradí nějací noví, varuje britský deník.

Celý Svět ve 20 minutách najdete v audiozáznamu, připravily Magdaléna Fajtová a Tea Veseláková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.