Vstupenky na letošní koncerty a festivaly mizí rychle. Při nákupu pozor na podvodníky, varují organizátoři

17. leden 2024 11:00

Kultura – a hlavně hudba – se v Česku prodává velmi dobře. Povrzují to prodeje vstupenek na letošní velké koncerty a festivaly. Někteří zahraniční interpreti museli dokonce přidávat vystoupení.

Díky velkému zájmu tak letos v Česku vystoupí hned dvakrát britský písničkář s irskými kořeny Ed Sheeran a také německá skupina Rammstein. I když tito interpreti už u nás několikrát zahráli, tuzemští fanoušci si jejich hudbu naživo nechtějí nechat ujít.

Čtěte také

„U většiny koncertů vidíme stabilní prodeje. Například dva nadcházející koncerty skupiny Rammstein byly vyprodány během měsíce, což je jejich rekord. Koncert Bruce Springsteena, který se odehraje také v pražských Letňanech, očekáváme vyprodaný během několika týdnů,“ říká Ondřej Pojzl z pořadatelské agentury Live Nation.

Koncerty v letošním roce příliš nezdražovaly, naopak ceny vstupenek na velká zahraniční jména jsou většinou stejné už několik let.

„Záleží samozřejmě na zvolené kategorii. Ale obecně můžeme říci, že u větších koncertů, což je O2 arena a větší, se cena pohybuje od 1500 korun za stání až přes 3000 korun za sezení,“ doplňuje Pojzl.

Vstupenky na velké festivaly

Prodejům vstupenek pomohly i speciální předvánoční akce. Například festival Rock for People právě v prosinci odhaloval další interprety, kteří na letišti v Hradci Králové vystoupí.

Čtěte také

„Některé kategorie jsou již vyprodané, ale samozřejmě vstupenek je stále dostatečný počet. Všem zájemcům bychom ale doporučili, aby neotáleli, protože se to rychle může změnit,“ říká ředitel Rock for People Michal Thomes.

V případě hudebních festivalů platí, že čím víc se akce blíží, tím dražší jsou vstupenky.

„K dnešnímu dni registrujeme zhruba dvacetiprocentní nárůst prodeje vstupenek oproti loňskému roku. Ceny vstupenek se na aktuální ročník neměnily a jsou stejné jako loni,“ doplnil k cenám vstupenek Jindřich Vaněk z festivalu Colours of Ostrava.

Pozor na podvodníky

Na vyprodané koncerty slyší nejen hudebníci, ale také podvodníci. Právě ti se snaží ze zákazníků vylákat peníze jedinečností vstupenky, tedy třeba exkluzivním stáním u pódia nebo nízkou cenou.

Čtěte také

Opak je ale pravdou. Podvodníci, především na sociálních sítích nebo online bazarech, jeden lístek například prodají několika zákazníkům. „Tady platí jedno základní pravidlo a tedy – kupovat vstupenku pouze u oficiálních prodejců,“ radí Ondřej Pojzl.

Českem letos bude znít rock, pop, ale i vážná hudba. Stále oblíbenější jsou i koncerty interpretů, kteří sice nezpívají, ale hrají na hudební nástroj. Fanoušci se tak můžou těšit například i na vystoupení maďarského klavíristy Petera Bence a nebo pětadvacetiletého makedonského houslisty Petara Markoskeho.

autor: Jiří Štefl
Spustit audio

Související