Výjezd vlády do Jablonce nad Nisou využili zemědělci k protestům, přijeli s traktory a memorandem

13. březen 2024 11:28

Farmáři chtějí ministrovi zemědělství Marku Výbornému a premiérovi Petru Fialovi v Jablonci nad Nisou předat memorandum, které o víkendu uzavřeli se svými polskými a německými kolegy.

Farmáři vyjeli na protest do Jablonce nad Nisou v den výjezdního zasedání vlády (13. březen 2024)

Zemědělci s traktory přijeli ve středu 13. března do Jablonce nad Nisou, kde se schází vláda na svém výjezdním zasedání s radními Libereckého a Královehradeckého kraje. Protestními jízdami chtějí farmáři znovu upozornit na problémy, se kterými se potýkají.

Farmáři z celého Libereckého kraje, z malých i velkých zemědělských podniků, zahájili svou protestní jízdu po 10. hodině a chtějí tam být do zhruba 14 hodin. V ulicích města hlídkují policisté.

Farmáři vyjeli na protest do Jablonce nad Nisou v den výjezdního zasedání vlády (13. březen 2024)

V Jablonci nad Nisou se 13. března schází vláda na výjezdním zasedání s radními Libereckého a královehradeckého kraje, farmáři chtějí při této příležitosti ministrovi zemědělství Marku Výbornému a premiérovi Petru Fialovi předat memorandum, které o víkendu uzavřeli se svými polskými a německými kolegy. Požadují v něm revizi zemědělské politiky Evropské unie a zastavení bezcelního přílivu produktů z mimounijních zemí, které nesplňují normy pro výrobu a kvalitu.

Ministr Výborný by měl na zasedání v Jablonci projednat jedno opatření k podpoře zemědělců, ale není to hlavní bod programu. Ministři se přijeli seznámit hlavně s investicemi do dopravy a s dalšími dotačními programy, ze kterých plynou peníze na projekty v Libereckém kraji. Zajímat se budou také o aktuální situaci se šířením afrického moru prasat v regionu, dotknout by se měli i financování regionálního školství.

Spustit audio

Související