Zrodila se hvězda. Možná se tak narodila, možná je to Lady Gaga…

9. říjen 2018

Lady Gaga v režijním debutu Bradleyho Coopera naplno dokazuje, že je jednou z nejvšestrannějších uměleckých osobností dneška.

Notoricky známý příběh úspěšného zpěváka, který se zamiluje do neznámé dívky a pomůže jí stát se popovou hvězdou, je starý snad jako Hollywood sám. V předchozích verzích filmu Zrodila se hvězda zářily takové ikony stříbrného plátna a hudebního nebe jako je Judy Garlandová nebo Barbra Streisandová.

Tentokrát si dramatický příběh o hledání hvězdné slávy, ale i sebe sama vybral pro svůj režijní debut herec Bradley Cooper a zhostil se zároveň hlavní mužské role. Do postavy dívky, která časem přeroste svého mistra a částečně zapříčiní jeho pád, obsadil pěveckou superstar Lady Gaga. Castingové rozhodnutí, které dlouho před premiérou vyvolalo řadu nesouhlasných a nedůvěřivých reakcí, se ukázalo být trefou do černého. Lady Gaga nejenom že svou první hlavní roli zvládá po pěvecké i herecké stránce, ale konečně naplno dokazuje, že je jednou z nejvšestrannějších uměleckých osobností dneška.

Zrodila se hvězda, 2018

Romantické drama spíše než kritika hudebního průmyslu

Při sledování filmu by se mnohokrát nabízela paralela kariéry samotné Lady Gaga a její filmové hrdinky; takovým interpretacím se zkrátka nelze ubránit. Právě při tomto srovnání ale vyplývá, že Lady Gaga nikdy nebyla jen prostoduchý prefabrikát hudebního průmyslu. Vždy se ve správný čas dokázala transformovat do nového žánru a odlišit od svých dalších kolegyň, ať už zábavnou podvratností textů nebo proměnou samotné image – někdy surreálně zábavnou, jindy groteskně exaltovanou. (Vzpomeňme například na šaty ze syrového masa, které si oblékla na předávání cen MTV v roce 2010.) V kontrastu k její skutečné kariéře působí dějová linie filmu, kdy se z ošklivého káčátka stane dílem chamtivých manažerů vyumělkovaná popová diva, až příliš přímočaře. Jako kritika hudebního průmyslu, o kterou se film především ve druhé polovině pokouší, bohužel příliš neobstojí. Rozdělení postav na chudáky umělce a zlé manažery, kteří při vidině zisku neváhají ze zpěváků sedřít kůži, je až zbytečně zjednodušující. O stinné stránce hudebního průmyslu dokázal daleko komplexněji hovořit například nedávný dokument právě o Lady Gaga Five Foot Two. Zrodila se hvězda tak naplno funguje především jako romantické drama, které dává vyniknout hereckému a hudebnímu talentu titulních hvězd.

Zrodila se hvězda, 2018

Vizuálně podmanivý snímek nesklouzává k pouhému kýči

Tolik potřebná chemie funguje mezi oběma titulními představiteli od prvních momentů zcela přirozeně. Postupně se rodící vztah mezi životem unaveným zpěvákem a energickou servírkou je prezentován jako intimní studie vztahu. Vyprávění se po celou dobu výrazně fixuje především na ústřední pár, vedlejším postavám mnoho prostoru nedává. O co největší autenticitu film usiluje jak naživo zpívanými písněmi přímo během natáčení, tak samotnými hereckými výkony, kdy například Lady Gaga hraje po většinu stopáže zcela bez make-upu. Kamera Matthewa Libatiquea, který mimo jiné stojí za vizuální podobou většiny snímků Darrena Aronofského, volí odlišné snímání pro každou z postav. Bradleyho Coopera velmi často vidíme v dlouhých kamerových jízdách zády ke kameře nebo s kloboukem spadlým do obličeje, u Lady Gaga jsou naopak využívány velké detaily na její tvář. Vizuálně podmanivý snímek však nikdy nesklouzává k pouhému kýči, jak naznačuje například důmyslná hra s odrazy v zrcadlech či skle, nebo práce se siluetami v druhém plánu.

Zrodila se hvězda, 2018

Pokud se už nyní hovoří o oscarových nominacích pro oba herce, byla by škoda opomenout, že na režijní debut se jedná o překvapivě vyzrálé autorské dílo. Díky dokonalému propojení hudebních textů s filmovým dějem se daří vyvolat u diváků kýžené emoce a například duet Shallow už teď dominuje hitparádám. Obsazení Lady Gaga do charakterově barvitější role lze brát od Bradleyho Coopera jako milé gentlemanské gesto. Nestává se často, že by prvně režírující herec dal větší hereckou příležitost někomu jinému, než sám sobě. Pro Lady Gaga se tak po roli nestárnoucí upírky v televizní sérii American Horror Story: Hotel, za kterou získala Zlatý Glóbus, jedná o další zlomový okamžik v kariéře. Jak příznačné, že se tak děje díky filmu pojednávajícím o síle spojení mezi hudbou a posluchači.

autor: Jan Bodnár
Spustit audio