About loví mileniály, kteří nekupují časopisy. Láká je na upřímnost a dobré fonty

12. duben 2018

Časopis About má oslovit mladou generaci, která zatím velkým vydavatelstvím tištěných časopisů protéká mezi prsty. Aktuálně je venku první číslo, ve kterém najdete pokojovky, design, vaření nebo DIY vyšívání. Kde se tu About vzal, kdo ho vydává a píše a o čem má být? Dozvíte se v rozhovoru se šéfredaktorem Janem Štěpánkem, art directorkou Marianou Jirátovou a kreativní editorkou Kristýnou Holubovou.

About vydává Burda, mediální dům, u kterého vychází mimo jiné ELLE, Marianne, Marie Claire, Joy nebo Apetit. Proč dostal „jiný“ časopis pro mladé lidi šanci právě teď? „Už i velký vydavatel si uvědomuje, že tu vyrůstá generace lidí, kterou běžná nabídka časopisů neoslovuje. Spousta mladých lidí, kteří se zajímají o módu, design a svět kolem sebe, prostě v printu nenajde nic, co by je zajímalo. Burda tak jenom sáhla do segmentu, po kterém dříve nebo později sáhne každý. Byl to od nich pragmatický tah a my všichni doufáme, že v sobě má skutečný potenciál,“ vysvětluje šéfredaktor About Jan Štěpánek, který je také šéfredaktorem Nového Prostoru a v minulosti působil v časopisu Maxim.

Co se týče témat, jsou hodně blízká tomu, co dělá Radio Wave. Přečtete si o recyklované módě Lenky Vackové, o tom, jestli mají zrzci duši a co rádi jedí nebo jak funguje projekt Czechia. Pro přístup k textům i fotkám má být specifická přímočarost, upřímnost a přirozenost. „Koncept vychází z ideje, že není potřeba nic retušovat nebo kašírovat. Fotky často vznikají z punkové spolupráce s přáteli, kteří se sejdou na pro foto editorialy neobvyklém místě, jako je cukrárna nebo ostravská Poruba,“ popisuje art directorka Mariana Jirátová, absolventka Ateliéru ilustrace a grafiky UMPRUM.

„Podobně je to i v textech. Nechceme, aby šlo o novinářskou rutinu a obvyklé uchopení témat. Nemáme klasickou redakci, nesedí u nás redaktor, který si přečte tiskovku a půjde psát o něčem, co si myslí, že by lidi zajímalo. Většinu textů nepsali novináři, ale lidi, které jsme oslovili, protože víme, že dělají něco zajímavého. Ten časopis dává kreativním lidem místo pro vyjádření. Příklad je třeba článek s Lenkou Vackovou, který je vlastně přepisem skypové komunikace Lenky s její dobrou kamarádkou,“ říká Jan Štěpánek. Mezi inspiracemi zmiňuje například australský Frankie nebo německý CUT.

Co se týče grafiky, osobně bych hlasovala za zajímavější práci s fotkami, které jsou v prvním čísle často používané tak, že je jich hodně malých nasypáno do textu na jedné stránce. Příjemnou výjimkou je v tomhle ohledu třeba skvělý editorial Johany Pošové, věnovaný blogerkám z Vývařovny a jejich geniálnímu stylingu z reklamního textilu a doplňků od jejich oblíbených gastro bizárů.

Vzdušnost, eleganci a osobitý styl, který vykopává titulka About a funguje třeba právě v editorialu Vývařovny, jsou dál uvnitř časopisu často potlačené. Dobrý první dojem během listování udržují alespoň pěkné fonty (Briefcase Type a Superior Type) a střídavě úspěšná snaha o zajímavou práci s layoutem textu. Sympatické jsou DIY návody na různé kreativní aktivity, od výroby noční lampičky až po vyšívání písma.

Proč Nový Prostor vyměnil redakci? Časopis opouští kulturu a politiku, užší obsahové zaměření má zvýšit prodej a víc zapojit prodejce

03780209_0.jpeg

Nový Prostor, jehož koupí můžete podpořit lidi v obtížných životních situacích, má od začátku roku novou podobu. Výměna jeho redakce byla prý napjatá a uskutečnila se po sporu vydavatelky a dřívějších autorů během jednoho týdne. Proč bylo potřeba na výrobu časopisu najmout nové lidi a jakým směrem se má magazín dál vyvíjet, přiblížili nový lídr redakce Jan Štěpánek a také ředitelka a zakladatelka sdružení, které časopis vydává, Dagmar Kocmánková. Pro část publika a novinářské scény je výměna redakce za tým kolem Štěpánka, známého jako dřívější šéfredaktor časopisu Maxim, přinejmenším překvapivá.

Celkově je ale podle mě About skvělou zprávou o tom, že časopis pro mladé lidi od velkého vydavatelství může vypadat o dost jinak. A že se dá skutečně číst a není jen k dvouminutovému prolistování a zahození. Jaká očekávání vydavatelů jsou s About spojená, jakou má šanci přežít a co všechno v něm najdete? Poslechněte si v rozhovoru se šéfredaktorem Janem Štěpánkem, art directorkou Marianou Jirátovou a kreativní editorkou Kristýnou Holubovou.

Playlist:
Crocat – Lúcido ft. Pájaro Sin Alas
Cool Beans – G3t Out
Zakladki – Smd - Warp
Samuelspaniel – Sirocco x Pluto (Bulma edit)
Bad Gyal – Candela
Ida Dillan – Persona Non Grata 4:44 (uns)
Omaar – Sonar
Siete Catorce – Meetyomaker
Wyno – RIO ft. AMEN
Mdol – Haxan
Amazondotcom – Amulet

 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka