Z UMPRUMky do továrny: Lenka Vacková hledá nové cesty recyklace textilu

3. říjen 2017

„Nechtěla jsem pracovat na další malé kolekci ve svém ateliéru. Šlo mi o to, přispět k větší systémové změně,“ říká Lenka Vacková. Po dánské stáži u Henrika Vibskova a absolvování prestižní pražské UMPRUM zamířila do továrny v Klatovech, kde se recykluje textil. Vymýšlí, jak z odpadu vyrábět nové krásné věci, od interiérového designu až po módu a doplňky.

Setkáváme se na dvoře areálu, který má typické rysy českých industriálů z přelomu 19. a 20. století. Červené cihly, velká okna poskládaná z desítek malých tabulek v kovových rámech, historizující hlavní budova s věží a cimbuřím. Když jsem poslední rok na UMPRUM pracovala na diplomce, hledala jsem možnosti, jak spolupracovat s českým průmyslem. Pomohla mi vedoucí ateliéru, Liběna Rochová, se kterou jsme emaily obepsaly řadu továren. A nejvstřícnější reakci jsem dostala právě odsud, z Klatexu. Lenka si padla do noty s ředitelkou podniku Jitkou Ilkovou a po škole začala pro továrnu pracovat jako designér.

Z továrny Klatex v Klatovech

Vymýšlí nové produkty, které by se z recyklovaného textilu daly vyrobit, ale i to, jak by mohla továrna a její budova dál fungovat. Inspiruje ji přitom jak místo a historie, tak dánská stáž u Henrika Vibskova: Líbilo se mi, jak multifunkční ateliér Henrika Vibskova byl. Nědělali jsme jen módu, ale také interiéry a různé instalace. A přímo v budově jsme měli vlastní kavárnu, kterou jsme provozovali. To bych ráda zkusila i tady v Klatovech. V budově, která je orientovaná do ulice, je pro kavárnu ideální volný prostor.

Jak recyklace v klatovské továrně prakticky funguje? Továrna odebírá vytříděný textil z různých zdrojů, od textilních kontejnerů až po odstřižky, zbytky nebo nepovedené produkty z textilních továren. Materiál se roztřídí podle materiálů a způsobu užití a rozmělní se na malé kousíčky ve speciáních strojích. Vzniklá kaše se pak s pomocí stovek jehel znova spojí dohromady a vznikne netkaná textilie, ze které se vyrábí například tlumící koberečky do aut, rohože, hračky, čalounické nebo stavební materiály.

Z továrny Klatex v Klatovech

Lenka Vacková zatím realizuje interiérovou metráž, koberce a minimalistické yogamatky s abstraktními vzory. Podařilo se jí najít využití i pro odpad, který se nedá recyklovat: Než se textil naloží do strojů, musíme ho zbavit všech tvrdých částí, které by mohly zničit jehly strojů. Při procesu, kterému se říká odknoflíkování, se dostraňují všechny knoflíky, korálky, aplikace, zipy a podobně. Když si je jdete jako nové koupit do galanterie, zaplatíte za ně dost peněz. Přišlo mi škoda, že se vyhazují. Výsledkem jsou extravagantní svetry s nádechem glamu a osmdesátkového lesku nebo elegantní kabelky L&V, které ironicky komentují styl a branding luxusních módních značek.

Klatovský Klatex navazuje na více než stoletou lokální tradici. V minulosti se tu pod značkou J. J. Bruml a spol. vyráběly žíněné látky, vata, vatelín nebo pokrývky. Lenka Vacková by do továrny ráda vrátila i oděvní produkci. Dříve tu byla velká šicí dílna, kde se šily pracovní oděvy. Zkrachovala kvůli velké čínské produkci, ale rádi bychom ji zkusili znovu rozjet. Lákalo by mě vyrábět tu jak pracovní oděvy, tak oblečení na běžné nošení, které by bylo pracovními oděvy inspirované.

Z továrny Klatex v Klatovech

Nové využití starých materiálů je širší trend, který v posledních letech zajímá čím dál tím víc designérů. Řada českých autorských značek  vytvořila v posledních dvou letech upcyklované kolekce, od velkých zavedených jmen jako Jakub Polanka nebo Monika Drápalová, až po mladé talenty jako Daniela Pešková nebo Jan Černý. Velký průřez českou upcyklovanou módou přinesla loňská přehlídka Slow Up, kterou jsem za Modeschau kurátorsky připravovala. Mladé upcyklované módě a předávání oděvu mezi generacemi patřila i letošní módní performance Modeschau Old’s Cool Rocks.

Jednou z nejnovějších kolekcí na tohle téma, které vznikly ve spolupráci s Klatexem, je vedle diplomky Lenky Vackové i kolekce Markéty Martiškové. Česká designérka usazená v Antwerpách hledá nové způsoby ve využití recyklované vlny. Jak řekla během pražské přehlídky We're Next, vyrábí díky tomu svetry, aniž by musela ručně plést.

Z továrny Klatex v Klatovech

Playlist:

JubileeDJ – Free Magic
riri – needed me (ball em up edit)
Paul Marmota x MC Buseta – Vamo a Gastar
Beastie C – Pesadilla
Lunice – Drop Down (ft. SOPHIE & Le1f)
Caudillo – DMT
Nahshi – Gxate
Buchanan – ( prozac )
Jessy Lanza – Could Be U
Headlock – Love Obscene
Chelsea Wolfe – Psyche

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.