Hodné šaty ve zlém světě. O módě a respektu s designérem Mikulášem Bruknerem

6. únor 2020

„Hodné šaty nejsou zbytečně načančané, nikomu neškodí a jsou udělané poctivě. Mají být pohodlné a krásné a dlouho vydržet,“ říká student UMPRUM Mikuláš Brukner. S konceptem, ke kterému ho inspirovala česká módní teoretička Helena Jarošová, se dostal do nominací na prestižní cenu Czech Grand Design. Poslechněte si, jak se šijí hodné šaty a proč je podle Mikuláše nejsilnějším trendem v módě respekt.

„S pomocí techniky, které se česky říká žabičkování, jsem pracoval s archivní bavlněnou látkou s potiskem motivu od Henryho Moorea. V rámci respektu k odkazu Ascherových jsem se rozhodl použít co nejméně materiálu a mít minimum odřezků nebo odpadu,“ popisuje vznik hodných šatů Mikuláš Brukner. Motiv dobrého pocitu a obecně duševního zdraví ve spojitosti s oblečením se v jeho designu objevuje opakovaně. V jedné z minulých prací řešil fyzické projevy stresu a úzkosti.

Hodné šaty Mikuláše Bruknera vznikly v rámci spolupráce UMPRUM s Uměleckoprůmyslovým museem, které v loňském roce představilo životní příběh a design původem českého designérského dua Lídy a Ziky Ascherových. Mikuláš Brukner a další studenti Ateliéru módní tvorby dostali příležitost pracovat s unikátními historickými látkami z archivu rodiny Ascher. O výstavě Šílený hedvábník si můžete poslechnout zde.

Obléká se Mikuláš Brukner výhradně do hodných šatů? Proč je podle něj nejsilnějším módním trendem respekt? Co se naučil na stáži u luxusní francouzské značky Dior a jaká byla zkušenost s prací v česko-slovenské verzi světového módního časopisu Vogue? Poslechněte si rozhovor s Mikulášem Bruknerem v podcastu Modeschau.

Playlist:

Billie Eilish – All The Good Girls Go To Hell
Superorganism – Its All Good
Popcaan – Body So Good
Nicki Minaj – Good Form
Einsturzende Neubauten – Good Morning Everybody
Kill J – You Are Good But I'm Better
Future – Good Life
Kevin Drew – Good Sex

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.