Brno má víc studentských fashion shows než Praha. K Malé noci módy přibyla Fashion Designer Show

26. únor 2020

O mladé módě z Brna se mluví čím dál tím víc. Pozornost v posledních letech přitáhla nezávislá platforma s názvem Malá noc módy, která pravidelně prezentuje originální studentskou módu na zajímavých lokacích. Od roku 2017 pořádá módní přehlídky také festival Brno Design Days. A před pár dny se premiérově uskutečnila další brněnská novinka, akce s názvem Fashion Designer Show. Poslechněte si, jaká nová jména a značky z brněnských přehlídek stojí za pozornost.

Už pátý díl Malé noci módy se uskutečnil na začátku února. Opět přivedl publikum se zájmem o mladý módní design do zajímavého a neokoukaného prostředí, tentokrát do komunitního centra Sibiř. Syrový industriální set designéři doplnili jednoduchou, ale efektní scénografií. „Měli jsme speciální instagramový filtr, který reagoval na zelené pozadí show. Celé tě to vracelo zpátky k modelu, který tam fyzicky procházel,“ popisuje organizátor akce a designér David Severa. Z kolekcí na páté Malé noci módy byste určitě neměli přehlédnout práce Natálie VencovskéMatěje Grznára nebo Jana Bražiny, představila se však také oblíbená pražská značka zaměřená na udržitelnost a upcyklaci Recycle Store

Jakou alternativu k Malé noci módy přinesla nová platforma Fashion Designer Show, která si odbyla premiéru uplynulý víkend? Musím říct, že podle mého názoru zatím poměrně slabou. Vizuální styl komunikace online a set design na místě byl poměrně fádní a zaměnitelný. Lokace v historické budově Staré radnice v centru Brna naznačovala vážnost, reprezentaci a byznysové ambice. Možná i proto mě překvapilo, co bylo na přehlídce Fashion Designer Show k vidění.

Úroveň předváděné módy byla víceméně stejná jako na Malé noci módy. Šlo o studentské a začínající značky a designéry z Brna, z nichž polovina se už v minulosti představila na MNM. Na to, že bylo v programu 6 designérů, prošlo přehlídku velmi málo looků. Upřímně, váhám, jestli je vůbec možné o třech nebo čtyřech modelech od jednoho autora mluvit jako o kolekci. Poslechněte si, co mi organizátoři řekli na dotaz, jestli byl malý počet looků záměr, nebo nedopatření, a jak chtějí akci dál posunout.

Cesta do Brna ale stála za to. V rozhovoru z backstage se setkáte třeba s teprve sedmnáctiletým autorem značky VALERY, který má na svůj věk překvapivě jasnou vizi a pevné odhodlání něco v módě dokázat. Pozveme vás také na další dubnové módní shows v Brně, tentokrát v rámci Fashion Revolution Week.

Playlist:

Choir Boy Complainer
Princess Nokia Balenciaga
Otha Im on top
Sevdaliza Oh My God
Teyana Taylor Rose in Harlem
Ru Paul Supermodel
The Strokes At The Door
Army Of Lovers Obsession

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.