Helena Růžičková je nejlepší herečka a horory jsou zbytečně podceňovaný žánr

10. duben 2024

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly nejen samy sebe. Skrze kontribuční budku se v tento památný den propojily na trase Brno-Praha, přičemž v hlavním městě Ivanku doprovázel filmový publicista, milovník hororů a hrdý otec Antonín Tesař.

Ivana chtěla mluvit o hororech, ale Zuzana ji záhy přerušila a začala básnit o filmovém herectví její oblíbené herečky Heleny Růžičkové. Za tím účelem si trojice udělala i kvíz, aby zjistila, zda je její vědění ohledně nejlepší herečky všech dob dostatečné.

Pak se Buchty vyptávaly Tondy, jak se dostal ke své profesi filmového kritika - zda platí předsudek, že toto povolání volí hlavně ti, kdož chtěli být režiséry, ale nejde jim to. Tonda tento stereotyp nepotvrdil a vysvětlil, že začal psát na nějaký blogísek o mangách a pak se jeho byz už naplno rozvinul. Zkoušel totiž i práci rukama, ale záhy se potvrdilo, že je intoš tělem i duší.

Nebyly by to Buchty, kdyby se nezaobíraly úplně jinými tématy - kefírem, sadomasochismem, drcenými kaštany a dlouhověkostí nebo spaním an futonu.

Pak už konečně došlo na avizované horory. Tonda se v tomto momentě rozvášnil a několik dlouhých minut hovořil o své lásce k vetřelci, hororech z videopůjčoven nebo monstru s jehličkami v obličeji.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že horory s vraždícími monstry jste podceňovali zbytečně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.