Jak se vyhnout psychiatrické hospitalizaci? Možností jsou i lázně. Napsat je může ambulantní psychiatr

28. duben 2023

Málo se ví, že lidé s duševním onemocněním mají vedle farmakoterapie a psychoterapie také možnost využít lázeňské péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Pro některé z nich to může být způsob, jak předejít případné hospitalizaci.

Zdravotní pojišťovny hradí buď komplexní pobyt v lázních včetně léčebné péče nebo pouze léčebnou péči a na ubytování a stravu si pacient doplácí. Rehabilitace, která je určena lidem s duševním onemocněním, zahrnuje řadu procedur, mezi nimiž má své místo psychoterapie, pohybová terapie, vodoléčba i moderní technologie. Příkladem je magnetická stimulace centrálního nervového systému nebo galvanická lázeň, která může pacienta uklidnit i stimulovat (podle toho, jak se nastaví).

Čtěte také

„Když se podíváme na dobu Priessnitze, který lázně v Jeseníku založil, tedy na první polovinu 19. století, tak on měl dominantně největší úspěchy u pacientů, kteří z dnešního pohledu trpěli psychosomatickými potížemi,“ vysvětluje okolnosti vzniku lázeňské péče pro psychiatrické pacienty vedoucí lékař a psychiatr Léčebných lázní Jeseník Jaroslav Novotný. „Jestliže nejste v psychické pohodě, tak se stahují svaly kolem páteře, obratle utlačují meziobratlové ploténky, což je nepříjemné a bolestivé,“ doplňuje souvislosti lékař.

Pacienti s depresemi, úzkostnými a neurotickými poruchami stráví v lázních obvykle 3 týdny, lidé s psychózami a těžšími poruchami o týden déle. Pro některé z nich to může být způsob, jak předejít případné hospitalizaci na psychiatrii. „Většině pacientů lázeňská péče opravdu významně pomůže a vrací se pak zpátky do ambulance a třeba i do práce,“ říká lékař.

Jak se dostat do lázní a pro koho lázeňská léčba není? Co psychiatrovi pomáhá, aby si udržel duševní zdraví? A jak začít s otužováním? O tom mluvil v Diagnóze F psychiatr Jaroslav Novotný.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.