Kniha i píseň jako sekera na zamrzlé moře v nás. Pouštíme kapely inspirované Kafkou

7. červen 2024

Franz Kafka podle odbornictva s největší pravděpodobností hudbě a jejímu poslechu moc neholdoval, jeho přístup k ní nezlomil ani kamarád Max Brod. Kafkovo dílo nicméně inspirovalo a inspiruje zástupy kapel a projektů. Špína se ku příležitosti stého výročí úmrtí pražského německy píšícího autora rozhodla ponořit do archivů a zjistit, kdo se cítí jako Řehoř Samsa a kdo jak při pobytu v kárném táboře.

Punkové kapely, jak jsme už v některých dřívějších dílech Špíny řešili, při psaní textů nebo hledání jména, s radostí sáhnou do knihovny po oblíbených publikacích, ty Kafkovi nevyjímaje. Nadčasovost a znepokojivost jeho díla inspirovala například Roberta Smithe z The Cure, který Kafku opakovaně zmiňuje jako svého oblíbeného autora. Jako zdroj posloužil hned u dvou skladeb - At Night a Letter To Elise.

Mezi nejreflektovanější díla patří Proměna, skladbu Gregor najdeme na debutu dnes již pozapomenutého brazilského gothic rocku Kafka. Často se nasává i z příběhu Josefa K, ostatně hlavní postava románu Proces poskytla název jedné skotské osmdesátkové novovlnné kapele. Chladné nenechal tento román ani severoevropské hardcoristy motající se kolem squatu Blitz v Oslu.

Je Franz Kafka post-punkový autor? Která kniha se v díle hudebnictva téměř nevyskytuje? Proč kafkovská témata trendují na sociálních sítích? Četl Kafku i Ian Curtis z Joy Division? Jak to mají s tímto autorem metloši? Kdo se snažil vžít do Řehoře Samsy? A jaký vztah ke Kafkovi máme ve Špíně? Poslechněte si celý díl ze záznamu!

Spustit audio

Související