Punková zahrádka se zprudka zazelenala. Ladíme novinky z československé nezávislé scény

14. červen 2024

Po několika měsících se Špína zase ujímá milé a oblíbené povinnosti zabrouzdat po českých a slovenských garážích a zkušebnách. Obří omamná kytice čerstvě nařezaných skladeb rozvoněla studio a někdo dokonce dorazil, létu v patách navzdory, na dobře namazaných běžkách.

Občas slavíme v novinkách velké návraty i uvádíme do společnosti nováčky, někdy zapadneme bohužel do kategorie nekrolog, což se tentokrát stalo hned dvakrát. I když kultovní služebníci jatečních nočních směn Gride i pražská black punková kapela Sorge to bohužel v nedávné době definitivně zabalili, jejich posmrtné nahrávky podle osazenstva Špíny rozhodně stojí za pozornost.

Něco umírá a něco nové se rodí. Z ostravských zkušeben na Fráni Šrámky vyvanul čerstvý vzduch v podobě prvního EP čtveřice Buchty/Nouze, která proklamuje, že z nejhoršího jsme uvnitř. Naopak z nejhorší ven se podařilo dostat producentce Martyyně, která přestála kolaps počítače a ztrátu své práce a před týdnem oblažila posluchačstvo deskou Written in scars.

Potvrdila se naše teorie o velkém návratu ema? Kdo nás nejvíc naladil na nadcházející horké letní dny a večery? Která nezávislá rapperka nás potěšila uštěpačnými texty? Jak si v novinkovém díle stály krátké, rychlé a úderné kapely? Kdo nám pomíchal hardcore s hardcorem? A co z novinek si doma ve výsledku pouštíme nejčastěji? Poslechněte si celou Špínu zaměřenou na lokální novinky ze záznamu!

Spustit audio

Související