Chybovat je lidské, ale ještě víc kapelní. Špína naladila první novinky z české a slovenské DIY scény

8. březen 2024

Pokud tvrdíme na počátku každého roku, že je nadílka novinek neobvykle bohatá, letos to platilo minimálně dvojnásob. Pokusili jsme se zalovit na dně lokální nezávislé scény a nakombinovali různorodou směsici. Vedle nadějí čerstvých jak první březnové lístky se sešlo i pár zaběhnutých matadorů, kteří si jen přešili dosavadní dres.

Hned v úvodu se nám ve studiu, které tentokrát naplnila plná sestava Špíny, linula Mlha od Witchhead. Skejťácká stoner kapela okolo olomoucké SF MINI by svým upřímným přednesem neurazila ani kmotra podlazeného metalu Tonyho Iommiho. Upřímnosti bylo tentokrát (jako obvykle) plno, ať už šlo o přímočarý emocionální projev dua Diptych nebo ukázky z novinky od Bumbrle & Slezského předměstí - desky Mourku, kdy zavrníš?

Při putování za hardcore punkem jsme se k němu v aktuálním díle přiblížili hned ze dvou různých směrů. Za zvuků míru nám jednu z cest ukázala rožnovská kapela Perly Sviním, která nezapře inspiraci u Dead Kennedys, ani místo svého vzniku.

Jakou druhou stezkou jsme se vydali k hc punku? Ve které kapele najdeme mistry zfuzzovaných riffů Tummo? Jak zní pocta devadesátkovému industriálnímu blackmetalu? Odkud na nás vyskočil sample od OM? Koho všeho najdeme na benefiční kompilaci Transmission for Palestine? Jaký je stav emo hardcoru v prvním kvartálu roku 2024?

Spustit audio

Související