Hnilobné písně pro hřbitovní červy. Tones of Decay sestavuje meníčko z oldschool death metalu

19. červenec 2024

Zdivo špíního studia opět rozezvučely po po čertech dlouhé době mokvavé tóny death metalu a přidružených žánrů. Podobně jako tomu bude za necelé dva měsíce v pražské Meetfactory. Už potřetí se sem totiž v polovině září vrátí festival Tones of Decay, zaměřený právě na současný death metal.

K mikrofonům do Špíny tak dorazili Vojta a Mára, aby nám za pořadatelský tým festivalu Tones of Decay vyložili, které kapely jsou černými koňmi letošního ročníku, kdo rozbil lampičku na hotelu a proč pro ně bylo potřeba udělat takhle úzce zaměřenou akci.

„Původně jsme ještě s dalšími lidmi dělali festival Eternal Noise Mysery, ale ten byl rozkročený mezí víc žánrů, spíš až do punku, ale už v té době jsme měli v line-upu třeba Undergang, kteří letos headlinují,“ odhalil Mára prapůvodní kořen Tones Of Decay. Reakce publika i to, že v té době začínali hrát se kapelou Sněť, je přivedla k tomu, založit v Česku striktní a úzce vyprofilovaný death metalový festival.

Zpočátku se inspirovali u dánského Killtown Death Festu, i když zdůrazňují, že nikdy nechtěli vytvořit jeho mladšího pražského festivalového bráchu. A Tones Of Decay byl na světě. Na akci se v současnosti podílí téměř desítka lidí, část z nich se rekrutovala ze spolupráce už na ENM, a právě dánská, respektive severská, death metalová scéna je jednou z páteřních i pro letošní line-up. Těšit se totiž můžeme i na jejich kámoše z Hyperdontia či norské Sovereign nebo Abhorration. A chybět nebude ani decentní výsadek z českých luhů a hájů. Prašivým melodiím oslavujícím rozklad tkáně tak bude i tentokrát učiněno za dost.

Proč se objevili v letošním line-upu veteráni Master? Co pořadatele váže k finské a dánské scéně a jak se jim s nimi spolupracuje? Kdo a jak se podílí na TOD a komu leží v rukou dramaturgické otěže? Z jakého důvodu se festival vrací do tzv. Meetka? Proč minulý rok Vojta s Márou neviděli pořádně ani jednu kapelu a bude se tomu dát letos předejít? Podle jakého klíče sestavují line-up? Kdo a proč patří k jejich největším tipům, které by si nemělo návštěvnictvo nechat utéct? A jaké jsou výhledy do širší práchnivějící budoucnosti? Poslechněte si celou Špínu o svátku death metalu Tones of Decay ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.