Překonej zeď, vykroč do Pásma aneb slezský vítr dovál až do Prahy. S Janem Pospíšilem o světě normalizačních penzionů, svalnatých dělnicích i kunami prolezlých bicích

2. listopad 2023

Po měsících domlouvání k nám do studia zavítal Jan Pospíšil z Václavovic na Ostravsku. Jan se v posledních letech zasadil o tematicky a hudebně pestré projekty, o jejichž ideových rozměrech bychom si mohli povídat doslova hodiny.

Tribální metal punk Mace Head, striktně black metalový Swordsman a pocta osmdesátkovému ebm jménem Lidové Milice nejen díky duchovnímu rozměru Janova uvažování nad životem se v každém z jeho soloprojektů odráží nebývale promyšlená linie paralelní existence. Nahrávky většinou vznikají u počítače v útrobách jeho pokojíčku, skrze co do nich proniká inspirace z postapokalyptických her. Z okolního světa zas do Janovy tvorby prosakuje kontrast přírody s atmosférou industriálního dědictví Moravskoslezského kraje.

Jan Pospíšil s mečem

Nejhmatatelnější otisk těchto inspirací se skýtá v dvoučlenném heavy metalovém projektu Pásmo, na kterém spolupracuje s krajanem Petrem Woznicou. Není překvapením, že k sjednocení vlivů dochází skrze sdílení nápadů na scénáře počítačových her. Okolo sebe si vysnili jakousi mikroscénu Slezských Jurodivců, kteří osquatovali normalizační penzion nacházejicí se v opuštěném Beskydském pásmu. Více nápověd pro objasnění tohoto neofolklórního světa se dočkáte v celém rozhovoru.

K jakému účelu posloužily dovozové klávesy od švagra? Která nahrávka z Janova repertoáru připomíná pošlapanou kazetu videohry Zelda? Kde by se podle Ježury nacházelo České moře? Je něco konstruktivního na tom, si kriticky a s nadsázkou osvojovat reakcionářské pojmy jako ultra globalismus? A na co všechno se Petr s Dominikem nestihli doptat? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.