Velké punkové spiknutí – poznejte se Špínou kořeny italské scény

15. červenec 2024

Italská punková scéna ztělesňuje jedinečnou kombinaci energie, politického poselství a nekompromisně syrového zvuku. Ačkoliv je často vnímána jako lokální fenomén, ovlivňuje a inspiruje hudební svět dodnes. V první prázdninové Špíně vám představíme ty nejzásadnější historické momenty a kapely, které ji formovaly.

Zatímco v Anglii a USA se punk v polovině 70. let již pevně etabloval, do Itálie se dostával spíše na konci desetiletí a to spíše pozvolna. Apeninský poloostrov totiž sužovalo turbulentní období hospodářské nestability a politického násilí. Zároveň se v Itálii často experimentovalo s odvážnou kombinací různých žánrů a stylů, což vedlo k vytvoření svébytného zvuku, ale také to znamenalo, že se scéna vyvíjela svým vlastním tempem a směrem.

Hudebníci a hudebnice zpravidla pocházeli z autonomního anarchistického hnutí a koncerty se často konaly ve squatech a neoficiálních klubech, což podtrhovalo jejich nezávislost a alternativní charakter.

Průkopnické byly formace okolo uměleckého hnutí ze severního Pordenone “The Great Complotto”, které zvukově sice čerpaly inspiraci z britských punkových ikon okolo Crass Records, ale obsahově spíše sklouzávaly až k nihilistické provokaci nebo dadaismu. Brzy se k nim přidali další kapely jako CCCP Fedeli alla Linea, Wretched a Negazione, které se staly vlajkovými loděmi italského punku.

Za posledních čtyřicet let prošla italská punková scéna přirozeným vývojem, ale její základní poznávací rysy se nezměnily. Surové vyvýškované kytary a důrazná dikce v italštině za mikrofonem jsou stále jedním z nejhlasitějších hlasů nesouhlasu a boje za společenskou spravedlnost. Již během nahrávání Petrovi s Dominikem došlo, že to nebude naposled, co se Špína vydala na exkurzi tímto směrem.

U koho se nezapře edukativní přesah? Které z původních labelu aktivně fungují až dodnes? Kdo se nevyhýbal humoru a kdo se vyhranil proti naivnímu anarchopacifismu britského střihu? Čím bylo zásadní velké pordenonské spiknutí? A došlo i na reggae? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.