Nalaďte se na šum severních krajů při průletu katalogem Northern Electronics

24. květen 2024

I přes zdánlivě striktní geografické vymezení v názvu, se na švédském labelu Northern Electronics objevují umělci a umělkyně z celého světa. Vydavatelství, které letos překročilo magickou hranici stého releasu, se od svých počátků pevně zahnízdilo na mapě současné nezávislé elektronické scény. Ve Špíně vám tentokrát naservírujeme menu pečlivě poskládané z jejich bohatého archivu.

Švédský hudební label Northern Electronics funguje od roku 2013. Za jeho vznikem stojí Anthony Linell, také známý pod uměleckým jménem Abdulla Rashim. Krátce po založení se k němu připojil Jonas Rönnberg, vystupující původně jako Varg. Ale Northern Electronics není jen o Vargovi a Linellovi, přestože jejich vliv je nepopiratelný. Oba zdůrazňují, že jim jde především o přátelský aspekt fungování labelu a vyvrací, že by Northern Electronics byla nějaká exkluzivní sekta. Většinou se umělci a umělkyně původně seznámili díky graffiti, kterému se věnovali ještě předtím, než začali s hudební tvorbou.

Northern Electronics se měl původně v plánu zaměřit na taneční hudbu, tvořenou právě Linellovými přáteli. První vydaná nahrávka byla Vargovo abstraktně ambientní album Misantropen. Linell se obàval že povaha nahrávky zasáhne pouze úzký segment posluchačstva, naštěstí byla tato domněnka lichá. Postupem času se na Northern Electronics dostalávalo více a více nahrávek začleňujících právě ambientní a noisové prvky do hypnotického techna. Právě tento specifický zvuk a hlavně jeho atmosféra se stala pro label charakteristickou.

Za posledních jedenáct let se Northern Electronics stal jedním z nejviditelnějších a nejzajímavějších vydavatelství v oblasti alternativní elektronické hudby. Kromě sólových či kapelních desek na něm najdeme k našemu nadšení hned několik kompilací. K těm nejvýraznějším patří série Scandinavian Swords a nebo benefiční kompilačka A Dove Has Spread Her Wings: A Relief For Ukraine.

Prošel za těch deset let Northern Electronics nějakým zvukovým vývojem? Kam směřují jeho současné tendence a otevřel se širšímu publiku? Kdo to dotáhl až na titulní stránky novin za sprejování vlaků v Melbourne? Zavzpomínáme si na post-clubové zvuky? A koho posloucháme ve Špíně z rosteru Northern Electronics nejraději? Přidejte se k hlubokému ponoru do severských hudebních vod a dozvíte se mnohem víc!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.