Knížky psané v pogu. Špína vytahuje z poliček literární díla pankáčů

3. květen 2018

Dobře napsané, chytré a úderné texty byly vždycky polovinou úspěchu punkových kapel. Mnohým z jejich autorů nelze upřít literární talent. Když se schopnost textovat nakombinuje s příběhy posbíranými nejen na turné a ve zkušebnách, není se čemu divit, že část hudebníků svoje zkušenosti přetaví do rozsáhlejších děl. Špína se proto tentokrát rozhodla věnovat díl všem autorům, kteří mají v medailonku připsáno, že hráli nebo hrají v kapele.

Jakému žánru se vzpomínaní pankáči věnují nejvíce? I na tomto poli se najde dost odvážlivců, kteří v nepříliš vysokém věku sepisují biografie. Jednu z těch nejzajímavějších, jaké v experimentálním hardcore punku vyšly, napsal Justin Pearson, enfant terrible scény ze San Diega, hlavní mozek labelu 31G a zpěvák nespočtu kapel (All Leather, Swing Kids, The Locust...). Jeho memoáry From the Graveyard of Arousal Industry a následující útlá knížka How to Lose Friends and Irritate People přinášejí zábavný a místy šokující vhled do jeho života v hudebním průmyslu. Je ovšem otázka, do jaké míry si Pearson pohrává se čtenářem a mytizuje svou osobu.

Kdo ovšem vůbec nemytizuje, je Michelle Cruz Gonzales z hardcorepunkové kapely Spitboy. Její kniha o hraní v kapele, ježdění na turné i samotném vystupování v pozici hudebnice latinskoamerického původu s titulem The Spitboy Rule vyšla předloni. Je to rozhodně jiné čtení než Kim Gordon a její Holka v kapele.

Ani česká literární scéna není prostá psavých pankáčů. Samozřejmě jsme nemohli nezmínit punkovou historickou bibli Kytary a řev loni zesnulého Filipa Fuchse, autora zinu Hluboká Orba a člena brněnské kapely See You In Hell. Své zastoupení u nás mají i cestopisy. Pokud toužíte po tipech a historkách z cestování do dalekých krajin optikou pankáčů, rozhodně musíte sáhnout po titulu Baťůžkářem v jihovýchodní Asii aneb co dál?, za kterým stojí Šakal z kapely Rabies a jehož druhou polovinu tvoří text Na kole napříč Blízkým východem a Skandinávií od dlouholetého cestovatele a přispěvatele několika zinů Zbyni aka -273,14. Jeho současnou cestu po Asii můžete sledovat na jeho stránce Two Wheels Grind.

Cestopisy jsou vůbec vděčným tématem. Například Justin Smith z hardcorových Graf Orlock či Ghostlimb toho má nacestováno s kapelami po světě opravdu hodně. Posbíral ještě další příběhy od takových jmen jako At the Gates či Oxbow, historky pečlivě roztřídil a vyložil, co vše se vám může stát při přejíždění hranic. Po přečtení si další turné s kapelou dost možná navždycky rozmyslíte. Nebo si možná rozmyslíte založení kapely, protože celou složitost toho, jak dát dohromady tu správnou skupinu lidí, popsal (pochopitelně s velkou nadsázkou) Ian Svenonius z The Make-up a Chain & The Gang ve svých Nadpřirozených strategiích k založení rokenrolové kapely.

Opět jsme se přesvědčili, že téma je to tak rozsáhlé, že dalším autorům se budeme muset věnovat v dalším díle. Henry Rollins si totiž zaslouží o něco komplexnější rozbor, když už jednou patří k těm nejagilnějším pankáčům, které napadlo vzít do ruky tužku.

Jaké jsou rady Iana Svenoniuse pro sestavování kapely a jakou roli v tom hrají horoskopy? Kterou show narušil Justin Pearson z Retox svými mystifikacemi natolik, že dostal nakládačku? A především – jakou roli hraje tajemné jídlo jménem calzone v srdci komiksového autora Patricka Kindlona ze Self Defense Family i v srdcích moderátorů Špíny –, to vše se dozvíte ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.