Magičtí teenageři a barbaři bez domova. Komiksy Nimona a Nezkrotný berserkr čarují s žánrem fantasy

26. srpen 2020

Nezničitelná teenagerka ve světě fantasy a barbarský válečník mezi velkoměstskými bezdomovci. Takhle vypadají hrdinové dnešních fantasy komiksů. Kniha Nimona patří k nejlepším dílům výrazné současné autorky Noelle Stevensonové a první díl série Nezkrotný berserkr je dalším počinem kanadské scenáristické hvězdy Jeffa Lemirea.

Noelle Stevensonová: Nimona

Americká komiksová autorka a televizní scenáristka Noelle Stevensonová se u nás už zapsala komiksem Záleskautky a momentálně pro Netflix vytváří animovanou sérii She-Ra and the Princesses of Power. V češtině ale právě vyšel její průlomový, a dost možná nejlepší výtvor Nimona.

Původně webová série začíná jako typický internetový komiks se sympaticky civilními postavami v prostředí plném fantasy klišé, ze kterých si hrdinové s gustem utahují. Příběh zlotřilého mága Ballistera Temnotaje a jeho mladé společnice Nimony se ale postupně vyvinul do epičtějších rozměrů.

Nimona

Vtipy připomínající třeba populární francouzskou sérii Donžon dokázala Stevensonová propojit s výraznými postavami, jejichž vztahy rozhodně nejsou tak šablonovité, jak se zpočátku zdálo. Jde také o dobrou ukázku toho, jak v příběhu pracovat s postavou, která je v podstatě nezničitelná, aniž by to zabilo dramatičnost a napětí.

Stejně jako ostatní příběhy Stevensonové i Nimona je založená především na vztazích mezi postavami a celkově odlehčené atmosféře, ale nebojí se ani hodně temných motivů, které jim dodávají hloubku.

Jeff Lemire, Mike Deodato JR.: Nezkrotný berserkr 1

Kanaďan Jeff Lemire patří k nejvýraznějším autorům mainstreamových komiksů pro dospělé a začíná být čím dál známější i u nás. Série Nezkrotný berserkr, jejíž první kniha letos vyšla už i v Česku, patří k jeho nejčerstvějším počinům.

Nezkrotný berserkr

Příběh o barbarském bojovníkovi, který se zničehonic ocitne v současném velkoměstě, má zatím parametry zručně napsané, ale ničím překvapivé akční fantasy. Tragické podtóny, které Lemire nechává mezi akčními scénami zaznít, se ale v dalších částech mají rozeznít ještě výrazněji.

Působivější než scénář je ale v téhle sérii skvělá kresba Mikea Deodata. Kreslíř, který s Lemirem spolupracoval už na česky vydané marvelovce Thanos, tady dostává velký prostor rozehrát svůj výtvarný styl založený na realistických konturách a šrafovaných či tečkovaných plochách. Jeho promyšlená práce s rámy jednotlivých panelů a kompozicemi dvojstránek dokáže dodat patřičnou náladu jak zběsilým akčním scénám, tak zádumčivějším momentům. Doufejme, že barbarský ryk se vrátí nejen do svého světa, ale i do našich knihkupectví.

Více o tom, jaké to je být teenagerský zloduch ve fantasy světě a barbar válečník mezi bezdomovci, si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.