Miss Petty v Czechingu 2022: Nejdůležitější je propojování s lidmi. Nervózní bývám prvních pět minut

25. srpen 2022

Z drag queen v královnu českého hyperpopu. David Daniel aka Miss Petty tvoří futuristický taneční pop, který zábavnou formou pojímá témata, jako jsou body pozitivita, bourání stereotypů a aktivismus v boji za práva LGBTQ+ lidí u nás. Letos patří mezi nominované Czechingu 2022 – v rozhovoru s ním se dozvíte, která z četných rolí, do nichž se v rámci vlastní tvorby staví, mu jde nejvíc od ruky, nebo jaké rozdíly vnímá mezi klasickou drag show s lip syncem a svou koncertní show.

Miss Petty se společně s dalšími nominovanými v exportním projektu Czeching představí 15. září v klubu Fuchs2. Šestnáctičlenná zahraniční porota, složená ze zástupců evropských festivalů a rádií, z nich pak vybere vítěze, který mimo jiné vyrazí na festival Eurosonic Noorderslag do nizozemského Groningenu.

Více informací o hudebně exportním projektu Czeching 2022 najdete zde.

Jakou lokaci sis, Davide, vybral pro natáčení Czechingového videa a který jsi zvolil track?

David Daniel aka Miss Petty: Jako lokaci jsem vybral CAMP, protože na svůj koncert v Paláci Akropolis jsem se spojil se skvělou VJkou ae_ore a vytvořili jsme nějaké vizuály, které když jsem pak viděl, říkal jsem si: „ježiš, to by bylo super použít ty vizuály i na klip nebo performance pro Czeching.“ První, co mě napadlo, jakože kde by to bylo úplně nejvíc sickening, tak byl CAMP – s tou jejich velkou projekcí a plátnem. Upřímně už jsem přemýšlel, že bych tam tehdy strašně rád natočil taneční scénu do klipu Jsem Tučná, ale nevyšlo to. Zároveň jsem si tím zpětně splnil nějakej svůj mini sen. Zvolený track je Sám, což je track z nového EPčka Slay a je to track, který je na poměry Miss Petty víc osobní, než by člověk třeba čekal. Upřímně, když jsem ten track psal, tak jsem přemýšlel, jestli ho mám vůbec vydávat jako Miss Petty, nebo jestli mám začít vydávat tracky jako David Daniel. Furt myslím, že jsem ale i do tohohle osobního tracku dokázal vnést nějakej vtip, nějakou nadsázku, která je pro Miss Petty typická.

Povětšinou jsi sám sobě producentem, songwriterem, make-up artistou a představuju si, že i choreografem. To není málo rolí, do kterých se v rámci vlastní tvorby stavíš. Co z toho bys řekl, že ti jde nejvíc od ruky a do čeho se naopak musíš nejvíc nutit?

David Daniel aka Miss Petty: Nejvíc mě určitě baví to songwriterství. Napsat track je pro mě něco, co mi zároveň přirozeně jde, protože jsem to dělal už jako dítě. Psal jsem si nějaké básničky a pak na základce jsem se z toho snažil dělat i songy. Bylo to něco, co jsem vždycky vytvářel. Je mi to nejvíc přirozené a baví mě to. Mám pocit, že ten drag je sice skvělá možnost, jak se vyjádřit, ale nic mi nedá tu možnost se vyjádřit a zároveň se propojit s publikem tolik, jako ten samotný song. Je pro mě důležité si ty songy psát sám, abych se díky tomu mohl propojovat s publikem. A nejvíc nutit… jak kdy, ale někdy už jsem takový, že se mi moc nechce trávit dvě až tři hodiny tím make-upem. Nejradši bych lusknul prstem a měl to na sobě všechno.

Někde jsem slyšel, že BPM neboli tempo tracku volíš třeba tak, aby perfektně sedělo s tempem tvojí chůze. Formuje u Miss Petty víc drag hudbu nebo hudba drag?

David Daniel aka Miss Petty: No… tyjo, to je dobrá otázka. Já si myslím, že se to tak formuje navzájem. Ani jedno pro to druhé není úplně overpowering, že bych všechny songy vytvářel jen na tu drag perfomance, nebo všechen drag přizpůsoboval tomu, jakej napíšu song. Když jsem tehdy psal song Masc4Masc, o kterém mluvíš, tak je fakt, že jedna z prvních věcí, co jsem v hlavě měl, už byla nějaká ta performance. Aby to fungovalo na stagi. Pro mě je ve výsledku nejdůležitější to propojování se s lidmi. A ta performance – když můžu tomu propojení pomoct, tak to tomu přizpůsobím.

Miss Petty

Stejně jako třeba Méta Monde jsou v letošním Czechingu jediným duem, tak jenom ty ses se svou hudbou dostal z Hudebních masakrů až mezi nominanty na cenu hudební kritiky Vinyla. Konkrétně loni v kategorii Objev roku. Bylo pro tebe důležité získat krom světa dragu uznání i od hudební obce?

David Daniel aka Miss Petty: No, nebudu lhát, je to strašně satisfying vědět, že třeba někteří z těch lidí, kteří tehdy psali ty Masakry, nebo to četli, to dneska vidí. Že vystupuju na Vinyle a jsem v Czechingu… ten můj ‘petty’ core, který je opravdu ‘petty’, si tu představu užívá.

Co se týká Hudebních masakrů, tak tam není řeč o tracích Miss Petty, naopak šlo o tvou původní hudební tvorbu, s kterou jsi pod svým jménem David Daniel začal už někdy na začátku minulé dekády. Měla ta znovu upřená pozornost na tvojí 7 let starou skladbu Neděle nějaký vliv na to, že jsi začal tvořit hudbu jako Miss Petty?

David Daniel aka Miss Petty: Jo, protože moje drag kámošky tu skladbu vyhrabaly. V té drag komunitě to najednou lidi začali poslouchat a já jsem si uvědomoval, že to poslouchají ironicky – alespoň do určité míry. Říkal jsem si, proč bych teď vlastně nezkusil nějakej track vydat alespoň ze srandy jako Miss Petty. V ten moment by mě ale nikdy nenapadlo, že tady dneska budu dělat rozhovor pro Radio Wave.

V pořadu České televize Slyším poprvý ses jako Miss Petty utkal s Brunem Ferrarim a jeho marně opodstatněnou kritikou tvojí tvorby. A všem to doporučuju ke zhlédnutí, protože svojí nonšalancí a neochotou nechat se vyvést z míry z toho podle mě vycházíš jako totální vítěz. A měl jsem pocit, že tyhle situace tě totálně nabíjí. Potřebuje Miss Petty haters k tomu, aby dělala hudbu, jakou dělá?

David Daniel aka Miss Petty: Je fakt, že jsem tehdy sám sebe překvapil, jak moc mě to v ten moment začalo bavit. Ale že bych nějak obecně potřeboval ty hejty k tomu, abych fungoval, tak to asi úplně ne.

Miss Petty

Po loňském EPčku Y2GAY máš teď čerstvě venku šestistopou novinku SLAY. Změnilo se pro tebe něco za ten rok v rámci hudební tvorby? Protože jenom kvůli absenci featů (pokud nepočítáme remix tracku Cool) mám pocit, že SLAY je výrazně sólovější projekt…

David Daniel aka Miss Petty: Je to sólovější. A je to proto, že i když mě ty spolupráce baví, tak jsem možná sám sobě chtěl dokázat, že když udělám věc sólovou, tak bude fungovat stejně, jako by tam ten feat byl. Do určité míry jsem si chtěl dokázat, že nejsem závislý na featech, do budoucna bych se ale určitě k featuringům zase rád vrátil. Po songu Sám jsou třeba Mega Kozy, který jsou čistě jako drag, fun. Myslím si, že tenhle kontrast osobních songů a těch drag, fun songů vlastně nějak funguje.

Jak se pro tebe liší dělání klasické drag show s lip syncem oproti koncertní show Miss Petty? Třeba i v rámci nervozity před nimi…

David Daniel aka Miss Petty: Já jsem vlastně strašně rád, že jsem ty koncerty začal dělat, protože jsem nervózní vždycky dobrých prvních pět minut té show. Člověk furt přemýšlí na té stagi, než se do toho dostane, takže když člověk lip syncuje na jednu písničku, která trvá tři minuty, tak se ani nestačí – alespoň já teda – dostat do toho vajbu a je to over. U toho koncertu si tam během prvního songu osahám to pódium, zjistím jaké je publikum a zbytek koncertu už si můžu užít. Strašně obdivuju svoje drag ségry, které dokážou ty tři minuty na maximum využít a to propojení tam vytvořit, protože to je něco, co já jsem s tím samotným dragem nikdy moc nedokázal.

Miss Petty

Aiko prozradila, že při jejím vystoupení na Czeching Showcasu možná uvidíme tyč na pole dance. Nalákáš i ty na něco, na co se můžeme těšit? Kromě tradiční tučně hyperpopové show samozřejmě…

David Daniel aka Miss Petty: Určitě, budu tam mít svoje kamarády kluky, co se mnou vystupují. Budeme mít choreografii a pak tam budu mít vlastně i úplně nové číslo s novým tanečníkem. Tak na to se můžete těšit.

Poslechněte si celý profil a rozhovor s Miss Petty, která se účastní letošního Czechingu.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.