Problém z toho dělají lidi okolo. Jak se žije ženám s alopecií, předčasnými šedinami nebo lupénkou?

22. listopad 2022

„Dnes už kolem sebe mám super lidi, kterým nezáleží na tom, kolik vlasů na hlavě mám. Mají mě rádi takovou, jaká jsem,“ říká Nikola. Ve čtvrtém dílu série Krása popisuje zkušenost s úplnou ztrátou vlasů, obočí a řas. Nevhodné poznámky od spolužáků i rodiny si vyslechla taky Kristýna, které se v patnácti letech objevily první šediny. Poslechněte si, jak se cítí ženy, které nezapadají do stereotypních představ o krásných vlasech.

„Nikdy mi nedávali žádný podnět k tomu, abych se cítila, že jsem divná, jiná nebo že je se mnou něco špatně. Cítím vůči své rodině velkou vděčnost,“ popisuje Nikola s dojetím v hlase. Kvůli autoimunitnímu onemocnění se s alopecií vyrovnává od dětství.

Čtěte také

Až v dospělosti se s řídnutím vlasů setkala televizní moderátorka Jana. Popisuje, jak jí s lysinami pomáhají maskérky a s jakými reakcemi se setkává při práci ve zpravodajství. O lupénce a bílém snížku, který se snáší z vlasové pokožky, vypráví Adéla. Je přesvědčená, že její kožní problémy jsou úzce provázané se stresem.

Linda Bartošová dává ve čtvrtém dílu podcastu Krása slovo ženám s alopecií, předčasnými šedinami nebo lupénkou. Ale také těm, které se kvůli neobvyklému vzhledu svých vlasů setkávají s nevhodnými reakcemi. Spolu s kadeřnicí Ninou rozebírá byznys za krásou vlasů. A s antropologem Martinem Rychlíkem, autorem knihy Dějiny vlasů, přináší kulturní a historické souvislosti.

„Díky svým vlasům jsem se naučila, že krása může být i tam, kde by ji člověk nečekal.“ Poslechněte si, jak šedivění nebo ztráta vlasů ovlivňuje sebevědomí a život žen.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.