„Pohled do zrcadla byl zraňující.“ Jak se potlačené emoce promítají do kožních problémů?

10. listopad 2022

„Byla jsem na sebe přísná a nerespektovala jsem sama sebe. Kvůli tomu si mě nevážili ani ostatní lidé a často mi nevědomky ubližovali,“ popisuje psycholožka Tereza Škorupová. Je přesvědčená, že stres, který prožívala na vysoké škole, se promítl do velkého zhoršení ekzému. „Kůže je náš největší orgán, který tvoří hranici mezi námi a vnějším světem. Když je tato hranice narušená, věci zvenku snadno pronikají do nitra.“

Systematická a dlouhodobá práce na zlepšení vztahu k sobě podle psycholožky pomáhá k lepšímu psychickému zdraví i ke zlepšení ekzému. „Mí klienti si často nechávají líbit různé věci, neříkají svůj názor, bojí se odmítnout nebo projevit své emoce. To pak dělá neplechu na kůži,“ vysvětluje Škorupová. Sama si prošla těžkým ekzémem, situaci jí pomohla zlepšit úprava stravy a psychoterapie.

„Přijetí svého stavu a sebe sama pomáhá k léčení kožních problémů,“ vysvětluje psycholožka. Poslechněte si, jak ohleduplně komunikovat s lidmi s ekzémem nebo těžkým akné.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.