Když kůže hoří. Život s těžkým ekzémem a akné prověří psychiku, sebevědomí může i posílit

8. listopad 2022

„Ve věku kdy se chce holka líbit a měla by si teoreticky užívat života, je to velice náročné,“ říká Nikola, jedna z dívek, které ve druhém dílu podcastu Krása popisují svůj život s těžkým atopickým ekzémem nebo akné. Změny vzhledu, fyzická bolest a necitlivé komentáře okolí ovlivnily jejich sebevědomí a prověřily partnerské i kamarádské vztahy. Prošly si těžkými stavy, ale dnes se cítí silnější než dřív.

„V maskérně je pro ně krása prací, takže jim nemůžu vyčítat otázky na tohle téma. Každé ráno jsem poslouchala řeči o tom, že se mi to zase zhoršilo, že to je fakt hrozný. Když jsem tyhle věty měla za sebou, vždy jsem si oddechla,“ vypráví televizní moderátorka Jana.

Čtěte také

Kvůli akné čelí kritickým poznámkám i trolení některých diváků. Na druhou stranu jí ale píše řada lidí, pro které je její přítomnost na televizní obrazovce povzbuzením. „Je to součástí mé identity. Dneska už jsem vděčná, že jsem si tím prošla. Neuvěřitelně mě to posílilo,“ říká.

„Mí klienti často říkají, že život rozdělují na před a po,“ popisuje psycholožka Tereza Škorupová, která se sama s kožními problémy vyrovnávala. „Akné, ekzémy i lupénky jsou obrovským zásahem do sebepojetí. A když je člověk pak zdravý, tak sám sebe vnímá úplně jinak.“

„My moc dobře víme, že je to vidět, nemusíte nám to pořád připomínat.“ Poslechněte si, jak kožní problémy mění život, myšlení a vztahy mladých žen. A vyzkoušet můžete také instagramový Krása Radio Wave nebo tiktokový Krasa filtr od designérky Cindy Kutíkové ze studia Permanent Office.

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.