HLASUJTE: Obejde se někdy Česko bez uhelných elektráren?

3. duben 2019
Radiofórum

Na čele seznamu největších českých znečišťovatelů ovzduší skončily tři tepelné elektrárny, dvě z nich provozuje polostátní podnik ČEZ.

Uhelné elektrárny a Ryanair – dopravce se dostal mezi největší znečišťovatele ovzduší v Evropě

Letadlo

Letecká společnost Ryanair se loni dostala do TOP 10 největších znečišťovatelů ovzduší v Evropě z hlediska množství vypuštěného oxidu uhličitého. Vyplývá to z dat Evropské federace pro dopravu a životní prostředí. Vedle irského dopravce jsou na předních příčkách jen uhelné elektrárny – sedm německých, jedna polská a jedna bulharská.

Vyplývá to z čerstvých dat Evropské komise sestavených podle obchodování s emisními povolenkami.

Podle údajů  Europe Beyond Coal je ČEZ pátým největším producentem oxidu uhličitého na kontinentu. Energetici tak chystají zavírání uhelných elektráren, ale výraznější odklon od fosilních paliv považují za politické rozhodnutí státu.

Dnešní Radiofórum se vás ptá:  

Obejdeme se podle vás bez uhelných elektráren? Jak si vysvětlujete, že Česko na rozdíl od většiny států EU ještě nestanovilo datum odstavení tepelných elektráren? Mělo by Česko zvýšit podíl energie vyráběné z obnovitelných zdrojů? Proč má u nás „zelená energie“ tolik odpůrců?

Napište nám do komentářů, hlasujte v této anketě, nebo napište na Facebook a Twitter (#Radiofórum). Hlavně ale poslouchejte živé vysílání Plusu od 12:34. 

autor: Český rozhlas Plus
Spustit audio

Související