Přes čáru: Stane se Česko uhelnou elektrárnou Německa?

30. květen 2018
Přes čáru

Německé plány snížit produkci skleníkových plynů do roku 2020 se ukazují jako nereálné. Navíc hrozí, že Němci sice nebudou vyrábět elektřinu z jádra, ale budou neekologicky vyrobenou elektřinu kupovat od svých sousedů včetně Česka. Selhávají velké ekologické vize v Evropě?

Německo selhalo s plánem snížit emise skleníkového plynu oxidu uhličitého o 40 procent do roku 2020, přesto se stále ohání dalšími ambiciózními plány. Chce zvýšit podíl obnovitelných zdrojů z dnešní třetiny na 65 % v roce 2030 a do roku 2022 zároveň uzavřít jaderné elektrárny. Podle energetického regulátora Bundesnetzagentur prý navíc může Německo do roku 2030 zavřít polovinu uhelných zdrojů – pokud se prý tedy povede rozšíření elektrizační soustavy a postaví se plánované plynové elektrárny.

Expert na energetiku Michal Šnobr ale tvrdí, že se tyto vize naplnit nepodaří: „V okamžiku, kdy v roce 2022 odstaví Němci jaderné elektrárny, tak nebudou schopni uhlí a další emisní zdroje nahrazovat tak rychle, jak si mysleli. Zatím ze svých emisních cílů nic nenaplnili a nemyslím si, že je naplní ani do roku 2030, vyžádalo by si to obrovské náklady do přenosové soustavy v celém Německu. To neunesou ani bohatí spotřebitelé v Německu.“

Nová naděje pro uhelnou energetiku

Německé spotřebitele stál rychlý růst obnovitelných zdrojů nemalé peníze, zatím byl ale jejich rychlý rozvoj obětován hlavně odchodu od jaderné energetiky. Výroba energie z hnědého uhlí se za posledních skoro třicet let prakticky nezměnila a je údajně stále na úrovni 150 terawatthodin ročně. Podle Michala Šnobra politika, kterou Němci nastolili, dává novou naději uhelné energetice v regionu střední Evropy na dalších 25 let.

Chladicí věže Chvaletické elektrárny

Toho se obává i Jan Rovenský z hnutí Greenpeace: „Po roce 2022, až Němci odstaví jádro, tak se Česká republika začne stávat takovou malou energetickou kolonií Německa. Pro Němce může být ekonomicky výhodnější dovážet špinavou elektřinu z českých uhelných elektráren než čistší z vlastních plynových.“

Podle Jana Rovenského je jediná cesta, jak tomu zabránit, přestat provozovat české uhelné elektrárny, které pracují na vývoz. Pokud by se dnes odstavily, Česko by přestalo elektřinu exportovat, ale energeticky soběstační bychom zůstali.

Bude Česko dál špinit svoje ovzduší kvůli prodeji elektřiny do Německa?

Čeští poslanci a poslankyně ale minulý týden neschválili návrh na omezení výjimek z nových evropských limitů znečištění ovzduší z velkých uhelných elektráren, které znečišťují např. prachem, oxidem siřičitým, oxidy dusíku či rtutí. „V Česku každoročně umírá předčasně 11 tisíc lidí na následky znečištění ovzduší a nezanedbatelná část připadá na uhelnou energetiku,“ vysvětluje Rovenský. „Češi vynikají v tom, jak evropskou legislativu co nejšikovněji obejít, a po roce 2021 hrozí totéž a může docházet k plošnému udělování výjimek z evropských limitů. Umožní to uhelné elektrárny provozovat dál a vyvážet dál elektřinu třeba do Německa,“ obává se Jan Rovenský.

Proč je lepší vyrábět pomocí plynu elektřinu než s ní topit a vařit? Proč Jan Rovenský označuje pálení zemního plynu za zločin? Nebude Německo kvůli plynovým elektrárnám závislé na Rusku? Poslechněte si celý záznam pořadu Přes čáru a dozvíte se, jak by podle expertů měla v budoucnu vypadat ekologická energetika!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.