Jan Bednář: Následky řádění v Kapitolu brzy přijdou

11. leden 2021

Americká policie a orgány činné v trestním řízení mají po dramatických událostech ve Washingtonu tři hlavní úkoly.

Prvním z nich je identifikace, zadržení a vyslechnutí účastníků násilného vpádu do budovy Kongresu a posouzení jejich viny za to, co se stalo – zvláště přerušení schůze zákonodárců, na níž měl být (a nakonec se zpožděním byl) vyhlášen výsledek prezidentských voleb, ale též za násilí, rabování a poškozování majetku v prostorách Kongresu a zneuctění symbolů americké demokracie.

Čtěte také

Existuje velké množství fotografií a filmových záběrů, z nich může policie k tomu čerpat informace, avšak počet osob, které pronikly násilím do Kongresu, byl tak velký, že mnozí z nich pravděpodobně trestu uniknou.

Druhým důležitým úkolem amerických orgánů bezpečnosti je vyšetřit příčiny selhání ochranky Kongresu, která početně není malá a čítá dva tisíce členů – zřejmě dost k tomu, aby zabránili násilí, k němuž došlo.

Těžko vysvětlit, proč nebyla učiněna žádná preventivní bezpečnostní opatření, ačkoli demonstrace militantních stoupenců Donalda Trumpa byla ohlášena předem a mnozí z nich se netajili úmysly použít násilí.

Vyhlídka na příští prezidentské volby

Zvláštní kapitolou je otázka, proč nedorazila na místo přivolaná národní garda jako posila příslušníkům policejní ochrany Kapitolu. Je-li pravda to, že včasnému zásahu národní gardy přímo zabránil Bílý dům, padá další těžké obvinění na hlavu prezidenta.

Čtěte také

A tak se dostáváme ke třetímu, asi nejdůležitějšímu úkolu amerických orgánů v současné době. Je jím posouzení odpovědnosti za podněcování násilí a výzvy k útoku na Kongres ze strany samotného prezidenta Donalda Trumpa.

Na demonstraci před Bílým domem, která útoku předcházela, vystoupili před ním dva jeho synové a jeho právník Rudy Giuliani. Jejich projevy obsahovaly zřetelné výzvy k tomu, co se následně událo. Hlavní podíl na zfanatizování davu má ovšem jistě osobně Donald Trump.

Takové obvinění chtějí v příštích dnech projednat demokratičtí zástupci Kongresu, kteří vyzývají k odvolání prezidenta z funkce jen pár dnů před koncem jeho mandátu.

Jan Bednář

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prohlásila, že Trump má na vybranou buď rezignovat, anebo bude odvolán. To by mu napříště dokonce zabránilo znovu do úřadu prezidenta kandidovat. Právě vyhlídka na příští prezidentské volby v roce 2024, kdy by se o to mohl pokusit, teď nejvíc straší nejen demokraty, ale i hodně republikánů.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Bednář
Spustit audio