Pokoušíme se ukázat Čechy a Bavorsko jako jednotný a společný prostor barokní kultury, říká historik Vít Vlnas

22. leden 2024

Výstava nazvaná Baroko v Bavorsku a v Čechách měla vloni premiéru v bavorském Řezně. Teď ji v rozšířené variantě můžeme obdivovat i u nás. Vzácná přehlídka unikátních uměleckých děl boří zažité stereotypní představy o baroku jako období temna, politických a náboženských konfliktů a do popředí staví epochální rozmach prezentující obě země jako společný kulturní prostor propojený vzájemnou inspirací.

Nechtěli jsme ukázat pouze krásné obrazy a krásné sochy, i když ty nalezne divák na výstavě také, ale chtěli jsme ukázat i takové exponáty, které vyprávějí o všedním životě v tehdejší době, které poukazují na některé základní fenomény, které si spojujeme s barokní kulturou, což je třeba umění slavností, teatralita… Ale samozřejmě také konfesijní spory a velmi složité životní podmínky třeba v době třicetileté války,“ říká jeden ze spoluautorů výstavy historik Vít Vlnas.

Lamelový portrét | Baroko v Bavorsku a v Čechách

Pouze v Praze uvidí zájemci třeba dámské barokní střevíce a soubor exponátů z bývalého Matematického muzea, původně založeného při staroměstské jezuitské koleji Klementinum ve 20. letech 18. století, které uchovávalo mechanické přístroje, cizokrajné a domácí přírodniny i nejrůznější kuriozity.

Baroko mnohdy předstírá něco, čím ve skutečnosti není.

Na výstavě jsou i exponáty z vlastnictví menších organizací, měst, far či od soukromých vlastníků a to i od zahraničních zapůjčitelů z Německa, Rakouska a Holandska. Zaujmou také interaktivní a haptické prvky nebo 3D model kostela sv. Vavřince v Jablonném v Podještědí.

Fridrich Falcký a Alžběta Stuartovna | Autor: Michiel van Mierevelt, dílna Haag, okolo roku 1625 | Provedení: olej na dřevě | Zapůjčitel: Speyer, Historisches Museum der Pfalz | Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách

Jaké další unikáty a lahůdky na výstavě mohou návštěvnice a návštěvníci vidět? Poslechněte si celý rozhovor s Vítem Vlnasem. A pokud vás téma baroka zajímá, nalaďte si ve čtvrtek 25. ledna od 16.30 vltavský Akcent, ve kterém budou se Sašou Michailidisem diskutovat Vít Vlnas a Richard Biegel mimo jiné o výstavě Baroko v Bavorsku a v Čechách a výstavě Santini a svět jeho architektury (1723–2023), která je právě k vidění v Národním technickém muzeu v Praze.

Náhrobní deska v podobě realisticky ztvárněného kostlivce, rok 1624 | Autor: Hans Conrad Asper | Zapůjčitel: Salzburg Museum | Výstava Baroko v Bavorsku a v Čechách
autoři: Karel Oujezdský , nav
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.