V Česku se výrazně zlepšil stav podzemních vod, na některých místech na Mostecku se po několika letech objevila voda ve studnách

17. únor 2024

Časté dešťové srážky i výkyvy počasí a oblevy přispěly k výraznému zlepšení stavu podzemních vod. Situace se zlepšila podle hydrologů v celém Česku. Například v Litvínově na Mostecku mají lidé na některých místech téměř po deseti letech vodu ve studnách. Pokud ale do konce zimy už nenasněží a jaro a začátek léta nebudou bohaté na srážky, situace se zase zhorší.

Podle hydrologa Českého hydrometeorologického ústavu Martina Zrzaveckého je obdobná situace v celém Česku. Situace je nejlepší od roku 2015. Nasycenost toků včetně podzemních vod eviduje také Povodí Ohře. Podle mluvčí společnost Dany Zikešové je ale zvýšení hladiny vody ve studních zřejmě přechodné. Jestli se voda ve studních udrží, záleží na dalším vývoji počasí.

Jaroslav Nožka z Litvínova měří hladinu vody ve své studni

V Ústeckém kraji je v tomto týdnu nejnižší zásoba vody ve sněhu za posledních padesát let. Hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu Jan Šrejber uvedl, že pokud ještě letos nenapadne sníh nebo nebude výrazně vlhké jaro, případně začátek léta. Tak voda ze studní nejspíš znovu zmizí. Lidem, kteří se teď radují nejen v Litvínově ze zvýšené hladiny vody ve studnách, teď nezbývá než věřit, že zima ještě neřekla své poslední slovo.

Spustit audio