Zemědělství, Turów i dopravní stavby. Vláda jednala na výjezdním zasedání v Jablonci nad Nisou

Jablonec nad Nisou se 13. března 2024 proměnil v nejdůležitější místo v Česku. Na výjezdní zasedání tam přijela vláda České republiky. To hlavní z jednání shrnula redaktorka Jana Pavlíčková.

Do Jablonce nad Nisou 13. března na své výjezdní zasedání přijela vláda České republiky. Ministři jednali až do večera, mimo jiné i s vedením Libereckého kraje.

Hlavním tématem jednání vlády bylo zemědělství. I proto přijeli do Jablonce s traktory zástupci farmářů z Libereckého kraje, aby dali najevo svoji nespokojenost. Městem několikrát projeli protestní jízdou, ale tím hlavním bylo jejich setkání s ministrem zemědělství Markem Výborným z KDU-ČSL a premiérem Petrem Fialou z ODS.

Čtěte také

Vláda slíbila, že finančně pomůže hlavně středně velkým podnikům a uvolnila zákaz neobdělávání části půdy. Ministr Výborný chce také na jednání zástupců států Evropské unie navrhnout krizový balíček pomoci farmářům, protože problémy v zemědělství jsou napříč Evropou.

Vláda v Jablonci řešila i otázku polského dolu Turów. Premiér Petr Fiala z ODS se sešel se zástupcem spolku Uhelná Milanem Starcem, který žádal, aby Česko přehodnotilo obsah mezivládní smlouvy s Polskem ohledně Turówa.

Podle Starce dohoda nezohledňuje negativní dopady těžby na životní prostředí. Premiér jednání s Polskem slíbil, ale podle ministra životního prostředí Petra Hladíka z KDU-ČSL není důvod smlouvu měnit.

Vláda také jednala o některých dopravních stavbách v regionu, hlavně o nové železniční trati z Mladé Boleslavi na Liberec, která má zrychlit spojení na Prahu. Podle ministra dopravy Martina Kupky z ODS vláda zvažuje, že do stavby za 55 miliard korun zapojí privátní investory formou takzvaného PPP projektu.

Spustit audio

Související