Nebezpečné parasomnie: Náměsíčnost i přehrávání toho, co se nám právě teď zdá ve snu

10. únor 2023

„Když zhasnu světlo, rozsvítí se mi mozek,“ popisuje svoje potíže s usínáním Martina, která svůj příběh o obtížné cestě za spánkem vypráví v druhé epizodě podcastové série Nespavci. Tu na Radiu Wave doprovází také třídílný speciál Diagnózy F, který na témata spojená s nespavostí nabízí pohled odborníků na spánkovou medicínu a duševní zdraví.

Mezi potíže komplikující náš spánek patří také třeba náměsíčnost, spánková obrna nebo porucha chování v REM spánku, při které přehráváme to, o čem se nám v daném okamžiku zdá.

Jitka Bušková

„V běžném snovém spánku je to zařízeno tak, že abychom nevyběhli z postele, když nás ve snu někdo pronásleduje, svaly jsou odpojeny. U pacientů s touto parasomnií je ale svalová atonie nedokonalá, takže když se jim bude zdát, že hrají fotbal, můžou ve spánku skutečně kopat nohama a zranit tak sebe nebo člověka, který s nimi sdílí lůžko,“ popisuje nepříjemné okolnosti poruchy neuroložka a specialistka na spánkovou medicínu Jitka Bušková.

Mají se náměsíční budit? Co mají poruchy chování v REM spánku společného s Parkinsonovou nemocí? A jaký vliv má na náš spánek ranní světlo? Poslechněte si druhý díl speciálu Diagnózy F k podcastové sérii Nespavci.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.