Nespavostí trpí častěji lidé, kteří pracují na směny, vysokoškoláci a umělecké profese

3. únor 2023

Nespavost může mít různé podoby – obtížné usínání, opakované procitání v průběhu noci nebo brzké probuzení, po kterém už nejde usnout. Nejčastější příčinou nespavosti je stres. Pomáhají režimová opatření, psychoterapie i léky.

V prvním dílu nové podcastové série Nespavci svůj příběh vypráví herec a tanečník Jirka. S nespavostí se epizodicky potýká od konce studií na DAMU. Volnější režim na vysoké škole a nepravidelnost umělecké profese jsou podle neurologa a odborníka na spánkovou medicínu Martina Pretla okolnostmi, které spánek významně ovlivňují.

„Nespavostí trpí častěji lidé, kteří pracují na směny, vysokoškoláci, umělecké profese a lidé, kteří pracují na pozicích s velkou mírou stresu,“ vyjmenovává lékař typické pacienty, kteří za ním chodí.

Kolik hodin spánku nám stačí? Kdy už je nespavost problém? A co bychom neměli dělat v posteli? Poslechněte si první díl speciálu Diagnózy F, který doplňuje podcastovou sérii Nespavci.

Podcastovou sérii Nespavci poslouchejte na Radiu Wave. Každé úterý přistane nový díl na webu wave.cz/nespavci, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.