V textu byznys, v hudbě party? Pražská trojice Dukla vydává novou desku Stejný lepší

16. únor 2024

Stejný lepší. Pražská trojice Dukla vydává druhé album, na kterém jí hostují jihlavský rapper TK27, Ela Tolstova ze slovenských Tolstoys nebo František Převorovský z Vellocet Roll. Místy melancholické texty doplňují oproti předchozí tvorbě rychlejší a tanečnější podklady. „V textu byznys, v hudbě party,“ shrnuje vtipně a lakonicky zároveň zmíněný kontrast hlavní textař kapely Lukáš Vydra, který nahrávku ve studiu Radia Wave představil společně s klávesistou Jáchymem Krohem.

„Věděli jsme, že chceme hosty, ale jaké a do kterých songů nebylo dopředu jasné,“ shodují se Lukáš s Jáchymem. „Třeba do písně MZV jsem chtěl slovenštinu a ženský hlas, protože je to dialog kluka a holky. Tomáš aka TK27 zase skvěle rapuje a pro mě osobně jsou 58G nejlepší rapový kolektiv od dob Penerů,“ prozrazuje Lukáš detaily k výběru některých vokálních hostovaček. „Dělá to tu desku pestřejší, kdyby tam byl půl hodiny jenom můj hlas, bylo by to monotónní,“ dodává pragmaticky.

Texty svých partů si TK27 a František Převorovský z Vellocet Roll psali sami. „Poslal jsem jim svou část a nechal na nich, ať se s tím popasujou. Oba vycítili skvěle, co jsem měl mými texty v obou písních na mysli, a doplnili to perfektně,“ má z výsledku radost Lukáš. Valná většina desky ale vznikla během jediného víkendu na chatě Jáchymovy maminky v Jizerských horách. „Jeli jsme tam s tím, že zkusíme nahrát základy jednoho, dvou dem. Celý víkend pršelo, tak jsme zatopili v krbu, rozestavěli nástroje, začali jammovat a byli jsme překvapení výsledkem,“ popisuje plodný víkend Jáchym.

Jak vznikla píseň Spirituál kvintet freestyle? Proč se kapela od kytar obrací k syntezátorům? A kterého slovenského rappera za poslední rok nejvíc poslouchal Lukáš Vydra? Poslechněte si celý rozhovor o nové desce kapely Dukla Stejný lepší.

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka