Nemáme žádnou rutinu nebo šablonu. Kapela Dukla hlásí návrat k elektroničtějšímu zvuku

3. srpen 2022

V Praze usazené hudební trio Dukla odehrálo v proskleném studiu novou Radio Wave Studio Session. Lukáš Vydra, Josef Hradilek a Jáchym Krohe během ní představili tři skladby z EP Moře vnitrozemí, které vyšlo letos v dubnu na domácím labelu Teargarten. „V dnešní době nemáme žádný label, který by za nás něco dělal. Je to vždycky jen nějaké označení, že jsme s touto partou. Všichni se mezi sebou známe a trávíme spolu čas,“ říká hudebník Lukáš Vydra.

V průběhu let si kapela Dukla vyzkoušela hned několik přístupů k nahrávání hudby. V začátcích stáli její členové za produkcí i nahráváním sami. Na dlouhohrající desce Honza z roku 2020 s nimi spolupracoval hudebník Igor Bruso z kapely Deaths. Pomyslný kruh uzavírají na aktuálním EP, kde se vrací k vlastní produkci.

Čtěte také

„Je super to měnit. Nemáme žádnou rutinu nebo šablonu, podle které pracujeme. Příští desku třeba zase klidně nahrajeme s producentem ve studiu. Baví nás spolupráce s jinými lidmi,“ vysvětluje Vydra.

Kapela Dukla má před sebou v probíhající letní sezóně hned několik živých vystoupení po celé republice. Svou aktuální tvorbu, která se opět navrací k elektroničtějšímu zvuku, představí na festivalech Pelhřimovy, Povaleč či Pop Messe. Na konec srpna pak připravují společný pražský koncert s hudebnicí Amelií Sibou.

@croradiowave Dukla zahrála bangery ze svého nového alba u nás ve studiu. Záznam najdete na našem YouTube #dukla #kapela #vinohrady #morevnitrozemi #radiowave #wavecz #fyp #fypシ #fypage #protebe #czech #indie ♬ Instrument Sholawat Sedih - INDRAGE

Dočkají se fanoušci nového EP Moře vnitrozemí i fyzického nosiče? A koho z domácích interpretů členové Dukly doporučují k poslechu? Poslechněte si tři živé skladby i rozhovor s kapelou Dukla.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.