Roztříštěný zvuk i klidnou mysl zaručují novinky Little Simz, Amen Dunes a Dukly

14. únor 2024

Americký písničkář Amen Dunes po dlouhých šesti letech nabízí sólový singl a láká na květnové vydání alba. O tepavý beat novinky rappera Maxo Kream se postaral talent Evilgiane a nová sonická zákoutí objevuje i naše oblíbenkyně Little Simz, která střídá atmosférický rap za klubovou estetiku. Klubové hudbě vzdává hold i Kai Whiston a v novinkové selekci Radia Wave nechybí ani norské duo Smerz či pražská Dukla návrativší se s povedenou deskou Stejný lepší. Mood Swings!

Little Simz – Mood Swings

Credits: James Edward Jacob, Simbiatu Abisola Abiola Ajikawo
Label: Forever Living Originals
Album: Drop 7

Britská hudebnice, vítězka Mercury Prize a nesmiřitelná kritička rasistických poměrů i dryáčnického hudebního průmyslu Little Simz vydala neočekávané EP Drop 7. A je to dost možná zatím jedna z nejlepších nahrávek, které nám rok 2024 dosud dal. Na tracích Little Simz tentokrát nespolupracovala s producentem Inflem, ale s producentem Jakwobem. Po oldschoolové produkci z předchozích úspěšných desek se tentokrát Little Simz vydává spíš směrem k afrobeatem nebo reggeatonem inspirovanému klubovému zvuku. Drop 7 je mimořádně nekompromisní a extrémně chytlavá nahrávka, do vysílání nasazujeme rovnou její otvírák Mood Swings o duševním zdraví, který vás posluchačsky vtáhne jako černá díra.

Dukla – Třetí den ft. TK27

Credits: Josef Hradilek, Jáchym Krohe, Lukáš Vydra, Tomáš Kučera, Ondřej Mikula
Label: Bumbum Satori
Album: Stejný lepší

Pražské trio Dukla vydává tento týden své druhé studiové album Stejný lepší. Od melancholické kytarovky se v nových písních Lukáš Vydra, Josef Hradilek a Jáchym Krohe posouvají víc ke klubovým beatům. Svébytné písničkářství prvního jmenovaného, který rád odkazuje na historii českého popu nebo literatury, ale samozřejmě zůstalo na svém místě. V Prší třetí den se tak třeba do two-stepového beatu dočkáme reference na Petra Nováka a jeho Já budu chodit po špičkách. Zásadní je ale i rapová vsuvka, kterou obstaral Tomáš Kučera aka TK27 z jihlavských 58G. Na desce jsou ke slyšení také František Převorovský z kapely Vellocet Roll, Ela Tolstová z Tolstoys nebo maryland. Jednu skladbu remixoval dné a se zvukem pomáhal Aid Kid.

Amen Dunes – Purple Land

Credits: Damon McMahon
Label: Sub Pop Records
Album: Death Jokes

Své předchozí album napsal, nahrál a následně vyhodil do koše. Naštěstí začal znovu. Cesta amerického písničkáře Damona McMahona ke skvělé desce Freedom (2018) byla trnitá, čekání se ale vyplatilo ve všech ohledech. Ryzí písničkářství, chaotické, a přesto srozumitelné, příměs dream popu, elektroniky i křehkého folku a ještě křehčí vokální projev vlající nad pozoruhodně živelnou instrumentací. Amen Dunes je přiznaný podivín a ke svému prvnímu sólovému singlu po šesti letech servíruje i podivně mlhavý videoklip. Pozvolně gradující novinka Purple Land je první ochutnávkou z čtrnáctistopého alba Death Jokes, které vyjde 10. května u Sub Pop Records. „Začíná jako píseň věnovaná mé dceři o životě na Zemi, nabízí k němu rady a varování pro různé jeho fáze. Následně se stane reflexí vypravěčovy vlastní nejistoty ohledně toho, jak se pohybuje světem. Nakonec nabízí postavu Rhey Anne, která je příkladem osvobození od toho všeho v okamžiku, kdy v poslední minutě dropne beat,“ vysvětluje McMahon.

Maxo Kream – Bang The Bus

Credits: Devin Workman, Emekwanem Biosah Jr., giane chenheu
Label: Persona Money Gang
Album: Bang The Bus single

Houstonský rapper Maxo Kream podle svých sociálních sítí zhubl za poslední měsíce 34 kilogramů, ale jeho rap pořád zůstává těžkotonážní. Potvrzuje to i nový singl Bang The Bus, jehož experimentální drillový beat udělal producent Evilgiane. Neobvyklý sampl si vypůjčil z éterické skladby Let Go od britského projektu Frou Frou, v němž figurovala Imogen Heap. Maxo Kream kromě svého zdraví pracuje i na nové desce, která bude pokračovatelem desky Weight Of The World. Ta vyšla v roce 2019.

Kai Whiston – SWEETDISTRACTION

Credits: Kai Whiston
Label: self-released
Album: XUL

„Roztříštěný zvuk, nejtemnější zážeh, neklidná mysl a nekonečný hluk,“ popisuje trefně britský elektronický producent Kai Whiston své nové album XUL. To přichází po desce Quiet As Kept, F.O.G., kterou vydal dva roky nazpět. Od té doby měl Whiston dost napilno, ať už jako koproducent na projektech Dorian Electra nebo Coucou Chloe, ale také s jeho hudebně vzdělávací platformou Lux Cache. Na rozdíl od svých ostatních alb se XUL rozhodl vydat jako kolekci EPček, které postupně zveřejňoval od podzimu minulého roku. Z nového projektu jsme vybrali skladbu SWEETDISTRACTION, která se pohybuje na pomezí moderního popového songwritingu a „rozebrané“ post-klubové hudby.

Allina & Smerz – New Shoes

Credits: Catharina Stoltenberg, Henriette Motzfeldt
Label: Shopping Records
Album: Allina

Norská dvojice Smerz, kterou na Radiu Wave sledujeme od samého počátku, minulý rok spojila síly s francouzskou značkou All-in Studio, během jejíž módní přehlídky ke kolekci SS24 představila nové EP Allina. Allina je v jejich podání fiktivní popová hvězda, jejíž osud stejnojmenné EP sleduje. Na ploše osmi skladeb, které nikdy nepřekročí tři minuty, chirurgicky přesnou produkcí Henriette Motzfeldt a Catharina Stoltenberg vypráví příběh osoby, jež je obětí stejně jako hybatelem mainstreamového průmyslu nultých let. Do rotace přidáváme skladbu New Shoes, která je pomyslným vrcholem tohoto třináctiminutového narativního experimentu koketujícího nejen s 00s electro-clashem (zdravíme Uffie), ale třeba i deskou Blackout popové hvězdy Britney Spears.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.