Hedonistickou jízdu svými novinkami nabízí Arleta, Future & Metro Boomin a FVLCRVM

27. březen 2024

Rozhodnout, který track z atmosférického opusu We Don’t Trust You nasadíme, bylo jednoduché. Kendrick Lamar svou slokou zažehnul plamen možná největší rapové války historie. Jiný all-star tým na své desce využívá Empress Of a poprvé v playlistu Radia Wave vítáme také newyorskou zpěvačku Zselu. Polští Coals říkají „NE vztahům“ a Arleta s BADBOY BERLINem mají svůj recept na svobodný život. Y2K náladu do novinkové rotace přináší FVLCRVM, Terra & BoLs/sLoB. Like That!

FVLCRVM, Terra & BoLs/sLoB - Divine / w u @

Credits: Štefan Kráľovič, Tereza Pištěláková, Matěj Dvořák
Label: Mom I Made It
Album: Aimés EP

Své nové EPčko Aimés popisuje slovenský producent FVLCRVM jako hudbu, kterou budou i v roce 2136 oslavovat lidé a androidi, protože v míru spojila entity při počátku vědomí umělé inteligence. Šestitrackové EP ukončuje kapitolu jeho působení v rakouském vydavatelství Mom I Made It a obsahuje také FVLCRVMovu spolupráci s českými hudebníky Terrou a BoLs/sLoB. Potkali se ve skladbě Divine / w u @, která má možná své popové momenty, ale zároveň se nebojí zvukové excentricity – což je něco, co trojici hudebníků rozhodně spojuje. Skladba vznikla ve studiu v Berlíně, kde Terra a BoLs/sLoB částečně působí.

Future & Metro Boomin - Like That ft. Kendrick Lamar

Credits: Joe Cooley, Kendrick Lamar Duckworth, Kobe Hood, Leland Wayne, Nayvadius Wilburn, Rodney Oliver

Label: Epic Records

Album: We Don’t Trust You

Albová spolupráce mezi rapperem Futurem a producentem Metro Boominem na desce We Don’t Trust You vzbudila po právu mediální i fanouškovský zájem, ale záhy nadšení z desky zastínil jeden jediný track, nebo dokonce sloka. V druhé polovině skladby Like That se totiž zjeví Kendrick Lamar a vypálí nekompromisní diss směrem k dvojici Drake a J Cole. Ti si loni na podzim dovolili v hitu First Person Shooter srovnávat se právě s Lamarem. Tomu se to ale moc nelíbí. Jaká velká trojka? Je to jen velkej já,“ říká Lamar v tracku a sám si nárokuje korunu nejlepšího rappera současnosti. Rapoví znalci už teď mluví o jednom z nejlepších veršů historie a potenciální rozbušce velké rapové války. To, že Lamar rapuje do sci-fi trapového beatu Metro Boomina, mu rozhodně neuškodilo. Dodáváme, že Future a Metro Boomin vydají 12. dubna ještě jednu společnou desku.

Zsela - Fire Excape

Credits: Zsela Thompson, Daniel Aged, Gabe Wax
Label: Mexican Summer
Album: Fire Excape single

Newyorská zpěvačka Zsela platí za velký talent, od debutového EPčka Ache of Victory z roku 2020 o ní ale nebylo slyšet. Teď se vrací se singlem Fire Excape, který je připomínkou toho, proč jsme si její zastřený hlas a intimní písničkářství kdysi zamilovali. Na novince s ní spolupracovali producenti Daniel Aged a Gabe Wax. První jmenovaný je členem skupiny Inc. a hrál na deskách Franka Oceana, Kelely a FKA Twigs. Druhý jmenovaný Wax spolupracoval se Soccer Mommy nebo Beirut. I volba producentů naznačuje, že Zsela se přirozeně pohybuje na hranici mezi současným R&B a indie rockem. 

Arleta & BADBOY BERLIN - wasted

Credits: Arleta Jánská, Jiří Šulc, Otoko Tykun
Label: RedHead Records
Album: wasted single

Rapperka Arleta a hyperproduktivní rapper BADBOY BERLIN vydali společný singl. Jmenuje se wasted, dvojice v něm zve na hedonistickou jízdu plnou drog a oslavuje život bez hranic. „Každej den aspoň minimální crimes,“ představuje tu hudebnice svůj recept na svobodný život a hlasovým projevem se nebývale přesouvá od rapu ke zpěvu. „Jestli chceš se mnou bejt, doufej, že je to jen fáze,“ vzkazuje zas rapper svým potenciálním přítelkyním. Příjemný beat ve stylu UK garage evokuje loňské album Kelely a my si v redakci přesně takhle představujeme zvuk nastupujícího jara.

Coals - Nowy świat

Credits: Kasia Kowalczyk, Łukasz Rozmysłowski
Label: [PIAS] Recordings
Album: Sanatorium

Po téměř dvouleté pauze od vydávání se s novými tracky vrací polské duo Coals. Autoři čerstvě vydané desky Sanatorium můžou být česko-slovenskému publiku dobře známí díky loňské tour po našich krajích. Sanatorium navazuje na EP Rewal, a jak je u Coals zvykem, je tu ke slyšení mnoho nových prvků, které ho zásadně oddělují od zbytku tvorby. Kasia Kowalczyk a Łukasz Rozmysłowski na novém albu zvolili netradiční “polámané” rytmy, měkké melodie a efektovými hrátky s vokály. „Není to album o rozchodu, spíše se jedná o odchod od vztahů jako takových,“ říká o novince zpěvačka Kasia. V textech odráží také vzpomínky na své teenagerské období a polskou i zahraniční popkulturu. Z retro-futuristického alba jsme vybrali otvírák Nowy świat, který vás krásně připraví vzpomínkový výlet.

Empress Of - Lorelei

Credits: Mathieu Jomphe-Lepine, Lorely Rodriguez
Label: Giant Music
Album: For Your Consideration

Americko-honduraská hudebnice Empress Of vydala 22. března album For Your Consideration a objevily se na něm hostovačky Riny Sawayamy nebo MUNA. Na jedenácti skladbách prezentuje pokračování pro ni už typického songwritingu, jež tematizuje otázky identity a různé podoby lásky. Zhruba půlhodinový mix elektronického synthpopu který koketuje s klubovými trendy, už teď označují zahraniční hudební kritici za její nejsoudržnější dílo. Možná za to může i spolupráce s ceněnými producenty jako jsou Umru, Casey MQ nebo Billboard. Poslední zmíněný spolupracoval v minulosti na velkých singlech Madonny, Britney Spears, Seleny Gomez, Ariany Grande nebo Duy Lipy. Není proto divu, že singl Lorelei nabízí chytlavý hook a taneční beat, který vám dlouho nezmizí z hlavy. Empress Of skladbu poprvé představila v září na turné Riny Sawayamy, při jehož severoamerické části předskakovala.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.