Nadšení je pro start klíčové, shodují se organizátoři studentských majálesů a festivalů

3. květen 2018

Od Aloise Jiráska až po Allena Ginsberga v sobě majáles nesl spontánní studentskou tradici. Kam se upřela energie mladých organizátorů dnes? A co vše pořádají?

Majáles patří mezi dlouholeté studentské tradice, ovšem současní studenti vysokých škol nepořádají pouze recesistické průvody, ale podílejí se i na organizaci filmových nebo hudebních festivalů. V ArtCafé jsme zpovídali organizátory Studentského majálesu, festivalu Mladí ladí jazz a Academia Film Olomouc.

Majáles: Studenti studentům

Čtěte takéStudentské spolky: Safe spacey pro intelektuály z fildy i libertariány. Jaký mají dnes smysl?

Tak zní motto organizátorů Studentského majálesu, každoroční slavnosti na počátku máje. Oslavy připadaly vždy na první květnový den a u této tradice zůstalo. A jak se odlišuje pravý studentský majáles od těch komerčních? "Pravý Majáles se pozná podle lásky. Jde nám o podporu studentství, prohlubování přátelství, kooperaci studentů z Česka i ze světa," říká Magda Voldřichová z organizačního týmu Studentského majálesu. Petr Holubetz ji doplňuje: "Majáles je akce, kterou studenti sami požádají, organizují i na ní vystupují. Chceme nabídnout platformu pro setkávání studentů z různých oborů a zároveň ukázat, co umíme."

Academia Film Olomouc: Nadšením se vyrovnáme mezinárodním přehlídkám

Čtěte takéAFO 2018: Sopky, Star Trek a historky z oceánu

Nadšení je znát i ze slov Tomáše Drahoráda, studenta katedry divadelních a filmových studií, který má starosti propagaci festivalu populárně vědeckých filmů AFO - Academia Film Olomouc. Letos proběhl už  53. ročník a akcí žije doslova celé město. Festivalová atmosféra každoročně do Olomouce láká i zahraniční publikum. Studenti se podílejí i na marketingové propagaci festivalu a letos se jim podařilo zaujmout guerillovým projektem, kdy na olomouckém Horním náměstí postupně odtávala ledová kostka s logem AFO uvnitř.

"Tajícím ledem jsme chtěli upozornit na problematiku světových oceánů a vodního hospodářství obecně, čemuž jsme na festivalu věnovali celou jednu sekci. To, že kostka roztála mnohem rychleji, než jsme čekali, paradoxně potvrdilo hlavní poselství promítaných filmů," říká Tomáš Drahorád. Na AFO oceňuje, že si studenti mohou dovolit programovou skladbou vybočit od zavedených festivalů a promítat progresivnější tituly.

Mladí ladí jazz: Ceny přizpůsobit studentským možnostem

Čtěte takéKultovní The Herbaliser vrcholem oslav Mezinárodního dne jazzu. Sledujte přenosy na Vltavě a Jazzu

Poslední dubnový den se slavil Mezinárodní den jazzu, kterým zároveň skončil letošní ročník festivalu Mladí ladí jazz. Před devíti lety startovalo Mladí ladí jazz jako nadšenecký projekt studentů nastupujících na vysokou školu. "Nadšení je pro start takových akcí nezbytné," konstatuje Jan Gregar, ředitel Mladí ladí jazz. Oproti Tomáši Drahorádovi si ale myslí, že vydat se progresivní cestou není tak snadné. "Přijít s něčím novým je naopak těžší. Nejdete na jistotu, zkoušíte objevovat nové." Cílit na mladé podle něj znamená také pečlivě zvážit cenovou politiku. Akce musejí být buď zadarmo, nebo za studentské ceny.

Jsme vidět díky online kampaním

Nabízí Instagram nové způsoby, jak vnímat umění?

návštěvníci galerie fotky

Leckdo by možná řekl, že sociální sítě nemohou vnímání výtvarného umění nijak prospět. Současné poznatky ale ukazují, že sdílení na sociálních sítích má i své klady.

Organizátoři všech tří zmíněných akcí se shodují, že zaujmout mladé publikum je nutné zejména online kanály. Všichni proto vyzdvihují práci grafiků, kteří jim pomáhají s výrazným a snadno rozpoznatelným vizuálním stylem. Velkou proměnou prošel zejména festival Mladí ladí jazz díky grafikovi Martinu Sršňovi. Studentský majáles zase každý rok přichází se zcela novým vizuálním stylem, který navrhují studenti fakulty architektury ČVUT. AFO se zaměřuje i na outdoorové kampaně a během roku pořádá sérii menších akcí, které festival připomínají.

zleva: Tomáš Novotný (ČRo), Petr Holubetz a Magda Voldřichová za Studentský Majáles a Jan Gregar za festival Mladí ladí jazz

Celé ArtCafé včetně hudebního výběru mladé a mladistvé hudby od Elišky Svobodové si můžete poslechnout zde:

Spustit audio

Související