AFO 2018: Sopky, Star Trek a historky z oceánu

26. duben 2018

Na letošním festivalu Academia Film Olomouc se do improvizovaného studia Víta Schmarce a Aleše Stuchlého stavili na rozhovor vulkanoložka Kayla Iacovino a dokumentarista a všeuměl Steve Lichtag.

Vulkanoložka Kayla Iacovino je vědkyně jako víno. Věnuje se popularizaci sopek a sopečné činnosti skrze filmy a v laboratoři staví magmatické komory (což je i naše oblíbená komorní kratochvíle). V rozhovoru Aleše Stuchlého a Vítka Schmarce došla řeč na mytický severokorejský vulkán Mount Paektu, na to, zda se s místními vědci lze domluvit pouze řečí poznání, ale i na to, co vulkány prozrazují o naší civilizaci. Nevyhnuli jsme se Hollywoodu a jeho zálibě v démonizování katastrof. Odtud je jen krůček ke Kaylině druhému já, které se obléká do uniformy důstojnice vesmírné lodi Hvězdné flotily a řídí server TrekMovie.com. Řeč je pochopitelně o Star Treku.

Americká rodačka nám prozradila, jak jí legendární seriál pomáhal překročit hranice a jak pro ni fungoval jako nástroj ignorování genderových bariér. I proto, že jako malá sledovala pouť kapitánky Janewayové v legendárním seriálu Star Trek: Voyager, se Kayla dnes věnuje problematice žen ve vědě. A pak že nám popkultura na nic není!

Rodák ze Znojma Zdeněk Loveček to dotáhl až pod hladinu oceánu. Skoro celý svět ho dnes zná pod jménem Steve Lichtag, tedy jako muže, jenž jako první plaval s kamerou mezi lidožravými žraloky bez kovové bariéry bezpečnostní klece. Steve dorazil do improvizovaného studia ve velkém bílém tričku, nevyspalý po noční degustaci pilsneru a syrečků, jinak ale ve znamenité formě. Vystudovaný herec se v Americe vrhl na dráhu dokumentaristy a producenta a jeho přírodopisné i cestopisné snímky se těší velké divácké oblibě.

My ale otevíráme i méně známou kapitolu Stevova života, kterou je produkování výbušné retardační komedie Trhala fialky dynamitem. Všeuměl a světoběžník přidává i historky z vývoje speciální 8K kamery a natáčení na atolu Aldabra, kde jen těsně unikl útoku somálských pirátů. Dojde i na vysloveně temná témata, smrt kolegy či postupné vymírání Stevových přirozených herců, po jejichž čelistech je ve světě velká poptávka. To nás bolí dvojnásob. I když o naše Čelisti stojí málokdo.

Poslechněte si oba rozhovory.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.