5Angels: Malé Spice Girls po česku

15. říjen 2013

Inženýr úspěchu – tak označil dokumentarista Bohdan Bláhovec manažera 5Angels Michala Mertla. Bláhovec si fungování této kapely vybral jako téma absolventského filmu na FAMU. Téma ho nakonec pohltilo natolik, že s 5Angels natáčel celé dva roky. Výsledkem je film Show!, který se dostal hluboko pod nablýskanou slupku tohoto hudebního produktu a který ukazuje, jak výdělečná a dosud velmi úspěšná hudebně-taneční konstrukce funguje.

Snem tahouna a mozku celého projektu Michala Mertla je udělat ze své dcery úspěšnou pop ikonu českého šoubyznysu a zatím mu to vychází. Kapela 5Angels vznikla v roce 2007, z původní sestavy zůstala už jen jeho dcera. Ta i další členky kapely dodržují jím nastavený režim a podmínky, které jsou podobné těm, na jaké jsme zvyklí u dětských vrcholových sportovců. „Naším snem je vyprodat Madison Square Garden,“ říká ve filmu jedna z členek skupiny. Vzhledem k tomu, že 5Angels mají svůj muzikál z pera Michala Davida a momentálně jsou na turné po Velké Británii, není tak úplně nepravděpodobně, že by se jim to někdy třeba nepovedlo – jakkoliv to dneska zní neuvěřitelně.

Zároveň nás andílci ujišťují o svém vzájemném přátelství. „Když jedna z těch holek najednou z kapely na vlastní přání odejde, nikdo se nad ničím nepozastavuje, přijde jiná holka a jede se v klidu dál,“ upozorňuje Bohdan Bláhovec na fakt, že ne všechny emoce a úsměvy, které 5Angels před kamerou ukazují, musí být upřímné.Poslechněte si celý rozhovor s režisérem filmu.

02794048.jpeg
Spustit audio