Anifest v Teplicích

7. květen 2009

Největší tuzemský festival animovaného filmu Anifest startuje svou druhou část. Minulý víkend proběhl tradičně v Třeboni, od 7. do 11. května se stěhuje do Teplic. To je letošní festivalová novinka.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

Ohlédnutí za třeboňskou částí Anifestu můžeme začít několika čísly. Promítnuto bylo celkem 665 filmů, z toho 385 soutěžních a 280 v rámci doprovodného programu. Nejnavštěvovanější třeboňské kino Světozor hostilo denně v průměru 200 diváků a na místě se akreditovalo na 1500 návštěvníků festivalu. Všechny soutěžní snímky budou v Teplicích k vidění v repríze. Porotci budou vybírat v kategoriích studentská tvorba, filmy vytvořené dětmi, pásma škol a zakázková tvorba. Diváci druhé části Anifestu nepřijdou ani o lákavé doprovodné programy, jako jsou retrospektivy nebo různá pásma. Teplice navíc nabídnou oblíbené Školičky animace - tato část festivalu je totiž zaměřena primárně na mladé tvůrce i diváckou obec.

00908628.png

POSLECHNĚTE SI TAKÉ: Rozhovor s Michaelou Mertovou (dramaturgyně festivalu) a Magdalena Šebestovou (PR).

A jaké filmy tedy zvítězily v třeboňské soutěžní sekci? V kategorii do 5 minut trvání filmu byl cenou poroty oceněn německý snímek s ekologickým poselstvím Brzo ve vašich městech režiséra Thila Ewerse. Jako nejlepší film v délce do 15 minut porotci ohodnotili novátorsky animovaný francouzko-britský snímek Deset režisérské skupiny BIF. Kategorii filmů do 60 minut kralovala Řetězová pila australského režiséra Dennise Tupicoffa a mezi celovečerními snímky zvítězila americká černá komedie Idioti a andělé režiséra Billa Plymptona. Zvláštní cenu poroty si z Třeboně odnesl ironický britský snímek Tady tudy. Po dvou letech se do programu Anifestu vrátila i hojně zastoupená česká soutěžní sekce. Z tuzemských animáků porotci ocenili letošní snímek Kristiny Dufkové Usnula jsem.

00916509.jpeg

Z nesoutěžního programu, který se přesouvá do Teplic, určitě stojí za pozornost retrospektiva italské animované tvorby, pásmo Poklady z historie rakouské animace nebo retrospektivní přehlídka filmů českého tvůrce Eduarda Hofmana. Dvacáté výročí pádu železné opony připomíná pásmo Svoboda animace, které na konkrétních příkladech ukazuje, jak komunističtí cenzoři zasahovali do jednotlivých animovaných filmů, a nabízí taky poslední snímek Jiřího Trnky Ruka, který byl na víc než dvacet let odklizen do tzv. trezoru.

Na to všechno a na mnohá další lákadla se můžou těšit příznivci animovaného filmu, kteří se rozhodnou za jeho největším českým svátkem vyrazit tentokrát pro změnu do Teplic.

autor: Robert Candra
Spustit audio