Apolena Rychlíková, Pavel Šplíchal: PIKO. Česká cesta od vzniku pervitinu až k pikařským Instagramům

14. říjen 2024

Kde se vzal pervitin? A kdo jsou jeho uživatelé? Vydejte se s reportážní knihou za českým příběhem téhle drogy. Výběr z kapitol poslouchejte jako audioknihu Radia Wave do 10. listopadu. Pořad obsahuje expresivní výrazy a není vhodný pro děti.

Kniha s podtitulem „Na životech feťáků záleží“ přináší skutečné příběhy lidí, jejichž život je nějakým způsobem spojen s pervitinem. Od předrevolučních experimentů až ke sdílení užívání na sociálních sítích zavede novinářské duo Apolena Rychlíková a Pavel Šplíchal posluchače například do abstinující komunity nebo do vězení. Kniha byla oceněna jako nejlepší dokumentární publikace roku 2023 na Mezinárodním filmovém festivalu v Jihlavě.

Účinkují: Tereza Hof, Klára Cibulková, Anna Kameníková, Hynek Chmelař a Vojtěch Hrabák
Připravila: Iveta Novotná
Zvuk: Dominik Budil
Zvuková spolupráce: Jakub Rataj
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 14. 10. 2024

Apolena Rychlíková je novinářka a režisérka dokumentárních filmů. Od května 2024 provozuje spolu s Jakubem Zelenkou publicistickou platformu Pagenotfound.cz. Věnuje se otázkám genderové nerovnosti, dostupnosti bydlení, exekucím a dalším tématům souvisejícím se sociální spravedlnosti.

Pavel Šplíchal je redaktor internetového deníku A2larm.cz. Píše o politice, ultrapravici, chudobě nebo nerovnostech. Spolu s Janem Bělíčkem moderuje podcast Kolaps.

Audioknihy Radia Wave přinášejí současnou českou i světovou knižní tvorbu v podání českých herců a hereček. Každé dílo zůstane zdarma k poslechu 28 dní, pak ho vystřídá nová audiokniha. V pestré skladbě audioknih Radia Wave najdete třeba romantiku, sci-fi, cestopis, příručku, jak něco dělat, nebo nedělat, horory i životopis. Vizuály audioknih jsou dílem ilustrátorky Alžběty Dvořákové.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.