The Autumnist - první Deska týdne roku 2009

5. leden 2009

Jedenáctého ledna vychází u labelů DeadRed a Starcastic eponymní album slovenského elektronického projektu The Autumnist. Pokud vám tento název moc neříká, zapátrejte v paměti po jménu producenta Vlada Ďurajky. Ten vydal pod hlavičkou Abuse dvě EP (4th Floor Sinking z roku 2001 a Sleepfields z následujícího roku) a dobře přijaté album The Great Outdoors. Znát můžete i jeho remixy Ecstasy of St. Theresa, Veneer, Khoiby či Here.

Po čtyřleté přestávce se Vlado vrací, tentokrát pod jiným uměleckým jménem, a to z jednoduchého důvodu. Na internetu docházelo k častým záměnám jeho Abuse s jinými projekty stejného názvu. Nálepka "brutal death metal", kterou má Abuse třeba na last.fm, je opravdu vedle.

00841224.png

Jaký žánrový tag tedy Ďurajkovi přidělit? Na svém webu cituje jako inspiraci Suicide i Isaaca Hayese. Jakkoli je to obecná kategorie, nejvíc tu prostě sedí eklektická IDM. The Autumnist si s chutí vypůjčuje fragmenty napříč žánry a zvuky napříč dekádami. Vezme vás na potemnělou, chladnou, ale přístupnou a melodickou jízdu, která překvapí propracovanými detaily a pečlivě vybudovanou gradací. Postupně ubývá samplů a Ďurajkův one-man projekt se taky v průběhu času rozrostl na šestičlennou kapelu (počítáme-li i projekce VJ Clada). V pozitivním smyslu je to znát na živé rytmice; se syntezátory, glitchi a scratchováním se tu taky klidně míchá trubka, rhodes piano nebo melodica. A podobně jako na The Great Outdoors, i v jednom tracku jinak čistě instrumentálního The Autumnist hostuje zpěvačka Tracy Miller.

The Autumnist přináší na českou a slovenskou scénu elektroniku na úrovni, za kterou se není třeba stydět ani ve srovnáním se zbytkem Evropy. Počkejme si, kam se Vlado Ďurajka a jeho ansámbl ještě dostanou. Našlápnuto mají slibně.

autor: Robert Candra
Spustit audio